Alec Baldwin

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat Alec Baldwin ellen

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed fegyverekért felelős kelléktáros ellen a Rust című western tavalyi forgatásán lelőtt Halyna Hutchins operatőr ügyében - jelentette be kedden Heather Brewer, az új-mexikói ügyészség hivatalának szóvivője.

Alec Baldwin október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című film forgatása közben lőtte le a 42 éves Halyna Hutchins vezető operatőrt, és sebesítette meg Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben máig tisztázatlan módon éleslőszer volt.

A vádiratot kísérő indoklás szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy csak a forgatás napján legkevesebb egy tucat gondtalanságból elkövetett cselekmény, vagy mulasztás történt a forgatást, illetve a lövéseket megelőző rövid időben, és nem foglalja magában Baldwin hanyag fegyverkezelését.

Baldwin elhárította magától a felelősséget a szerencsétlen halálesetért, mondván, hogy ugyan hátra húzta a revolver kakasát, de nem húzta meg a ravaszt. A színész szerint egyébként is Gutierrez-Reed és más fegyverszakértők dolga volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak kezébe éles lőszerrel töltött fegyvert.

Gutierrez-Reed a rendőrség szerint azt állította, hogy vaktölténnyel töltötte meg a revolvert mielőtt átadta volna azt David Halls rendezőasszisztensnek, aki azt tovább adta volna a színésznek azzal, hogy a fegyver „hideg”, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata.

Ezzel szemben Halls december 13-án, az új-mexikói munkabiztonsági hivatal előtt tett tanúvallomásában azt mondta: sosem jelentette ki, hogy a Pietta reprodukciójában készült Colt .45-ös kézifegyver „hideg” lenne.

A szabálysértéssel vádolt rendezőasszisztens egyébként vádalkut kötött, melynek értelmében várhatóan együttműködik az ügyészséggel.

A filmipari óvintézkedések szerint a színészeknek mindig abból kell kiindulniuk, hogy egy forgatáson használt fegyver vaktölténnyel van töltve. Éles lőszert használni szigorúan tilos.