Göteborg Filmfesztivál nézők

A nézők koporsóba zárása után hipnózissal jön a Göteborgi Filmfesztivál

Múlt évben világítótoronyban rendeztek egyszemélyes vetítéseket a világjárvány miatt, máskor koporsókba fektették a nézőket a fesztivál szervezői. Idén sem veszített kreativitásából a fesztivál, a 2022-es eseményen a hipnózisé lesz a főszerep.


A Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál idei rendezvényén tömeghipnózissal kísérletezik, olvasható a Hollywood Reporter hírében. Az idei fesztivál három filmjének gálavetítése előtt egy hipnotizőr tömeghipnózist alkalmaz a közönségen, hogy annak lelkiállapot a film hangulatának és témájának megfelelően alakítsa – közölték a szervezők kedden. A hipnotizőr csak a vetítés után töri meg a varázslatot, teszik hozzá.

A január 28. és február 6. között megrendezett eseményen 80 országból több mint 200 filmet mutatnak be, városszerte 18 moziban, többek között Apichatpong WeerasethakulMemoria című filmét Tilda Swinton főszereplésével és Shirin Neshat által rendezett Álmok földjétMatt Dillonnal és Isabella Rosselinivel.

Jonas Holmberg göteborgi művészeti igazgató szerint a kísérlet célja, hogy „kérdéseket tegyen fel a behódolásról, a kihágásról és az ellenőrzésről”, amelyeket a koronavírus-járvány idején bevezetett „elmúlt év szabályai és korlátozásai” még relevánsabbá tesznek. Holmberg rámutatott a párhuzamra a hipnózis és a film elsötétített moziban való megtekintésének magával ragadó élménye között.

„Moziban filmet nézni rendkívül hipnotikus élmény tud lenni. Otthon, egy laptopot vagy tabletet nézve, sokkal nehezebb fenntartani azt a fókuszt, amelyre szüksége van ahhoz, hogy egy film beszippantson minket. A Hipnotkus Mozi tisztelgés a mozifilmek nézésének élménye előtt és egyben annak kiterjesztése is”

– mondta Holmburg.

A fesztivál híres társadalmi kísérleti trükkjeiről. A tavalyi eseményre összesen egyetlen egy filmrajongót hívtak meg, aki egy hetet tölthetett filmnézéssel egy Svédország nyugati partjainál álló világítótoronyban. A 2019-es fesztiválon a nézőket egy speciálisan kialakított szarkofágba zárták a vetítések során, miközben a filmeket a koporsó belsejére vetítették.