James Cameron az Avatar: A víz útja bemutatóján

James Cameron szerint az Avatar 2 lehet az a film, ami megmenti a mozikat

Az utóbbi években a streamingoldalak jelentősen átvették a mozik szerepét. Nem csoda, hiszen sokkal könnyebb otthon filmezni. Ez azonban nem jó hosszú távon sem a filmiparnak, sem a nézőknek. James Cameron elmondása szerint az Avatar 2 lehet az a film, ami megmenti majd a filmszínházakat.


Még jóval az online tartalomfogyasztás előtt a mozik bevételei számítottak egy film sikermérőjének. Bár sok olyan film van, amik iránt a megjelenésükkor nem érdeklődtek sokan, azóta viszont klasszikusnak számítanak, viszont átlagosan a nagyobb érdeklődést generált alkotások a kiemelkedők. Amint a streaming és a filmek illegális módon történő letöltései elterjedtek, ez a mérce nagyrészt megszűnt a filmipar számára.

Az online adatok nem annyira egyértelműek, mint a mozikasszáknál kimutatható számok, így nem lehet tudni, hogy melyik produkció sikeresebb a többinél. Ez egyértelműen rossz a cégeknek, viszont a nézőközönségnek is, mivel, ha nincs hasonló mérce, akkor semmi sem garantálja, hogy a jövőben jobbnál jobb filmek kerüljenek a képernyőkre.

Minderre még rátett egy lapáttal a koronavírus világjárvány is, ami jelentősen lecsökkentette a mozikba látogatók számát. Egészen mostanáig csupán a nézők kis része tért vissza a mozikba, ebben viszont végre az Avatar: A víz útja változást hozhat. James Cameron így nyilatkozott erről a témáról az új filmje kapcsán:

„Visszatértünk a mozikba. Világszerte az emberek visszamennek a mozikba. Még Kínában is, ahol hatalmas COVID-hullámot élnek át. Látjuk, hogy mint társadalomnak, szükségünk van erre. Szükségünk van arra, hogy moziba menjünk, és átéljük ezt az élményt. Elég már a streamingből! Elegem van abból, hogy otthon ülök.”

Az Avatar 2 szerencsére folytatta azt közönségcsábító hatást, amit az év első felében a Top Gun: Maverick generált. A megjelenés óta James Cameron filmjének összbevétele több mint 2,5 milliárd dollárnál jár. Ezzel bizonyította, hogy a filmek mozis bemutatására nemzetközi szinten nagy igény van.

Szerencsére az Avatar filmekből még legalább három rész várható a jövőben. A tervek szerint a következő epizódokban Sully családjával együtt a tűz Na'Vi-khoz is ellátogat, akik azonban közel sem lesznek olyan vendégszeretőek, mint ahogyan azt eddig megszokhattuk Pandora népétől. Mindezeken túl tudni lehet még, hogy Quaritch karaktere lesz a visszatérő rosszfiú, akinek a különlegessége, hogy más hasonló filmsorozatok gonoszaival szemben ő a pozitív karakterekkel egyidejűleg fejlődik majd részről részre.

Nyitókép: Getty

Forrás: Screen Rant