Gustav Klimt Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) című festménye

Kiállítják Klimt ellopott és 23 évig rejtve maradt festményét

Gustav Klimtnek a piacenzai galériából 1997-ben ellopott és mintegy 23 éven át rejtve maradt festménye áll annak a római kiállításnak a középpontjában, amely az art nouveau osztrák mesterének alkotásait mutatja be.


A Braschi-palotában október 27-én megnyíló tárlatot öt hónapon át láthatja a közönség. A Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) című festményt 2019 decemberében találták meg kertészek a piacenzai Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán, a festményt az intézményből lopták el 1977 februárjában. A kertészek egy növényzettel beborított, fémajtóval védett üregben bukkantak rá egy fekete műanyag zsákban a festményre, amely sértetlennek bizonyult.

A portré az art nouveau mesterének egyik késői festménye, 1916-17-ben készítette, eltűnése a galériából a képzőművészet világának egyik legnagyobb rejtélye volt. Máig sem tudni azt, ki lopta el képet, noha két férfi, a helyi alvilág tagjai azt állították, hogy ők követték el a bűncselekményt, és vitték vissza a festményt a galéria kertjébe. Vádat azóta sem emeltek ellenük, mások sem kerültek a rendőrség látókörébe.

(MTI)