legendas allatok film plakat

3 botrány, ami beárnyékolta a Legendás állatok új részének premierjét

Tegnap este tartották a Harry Potter-világ új franchise-ának, a Legendás állatok és megfigyelésük harmadik részének az ünnepélyes bemutatóját. Az este azonban nem a cselekmény izgalmai miatt volt hangos, hanem az egyre több, a filmek körül gyűrűző botrány miatt.Tegnap megtartották a Legendás állatok és megfigyelésük ünnepélyes filmbemutatóját, miután bő egy hét múlva, április 8-án végre megérkezik a mozikba a várva várt harmadik rész, a Dumbledore titkai. Ahelyett azonban, hogy a résztvevők a filmben várható izgalmas összecsapás eseményeire figyeltek volna, az egyre jobban gyűrűző botrányoktól volt hangos az este. A szervezők pedig mindent megtettek, hogy elnyomják nem kívánt hangokat: a sajtó képviselőinek megtiltották, hogy a kivételesen a nyilvánosság előtt mutatkozó J. K. Rowlingtól kérdezzenek. Rowling állítólagos transzfóbiája körül nem csitulnak a hullámok, amiért az írónő is hibáztatható, hiszen újabb és újabb, a transznemű közösséget sértő bejegyzésekkel rukkol elő. Már az általa felépített világban is lassan nemkívánatos lesz: nem hívták meg a Harry Potter-filmek 20. évfordulóját ünneplő HBO-filmhez, legutóbb pedig Emma Watson tette egyértelművé az egyik díjátadón, hogy ő a transzneműek oldalán áll. Az ügy miatt egyre többen hangoztatják, hogy bojkottálni fogják a filmet, sokak szerint Rowling egyenesen tönkretette a saját franchise-át.

Rowling Katalin hercegnő kedvenc tevezője, Jenny Packham egy ruháját viselte:

Persze Rowling miatt volt a legtöbb zúgolódás, de korántsem ő az egyetlen, aki botrányba keveredett. A második rész után kénytelenek voltak lecserélni a főgonoszt, Gellert Grindelwaldot alakító Johnny Deppbe, mivel csúnya válási procedúrája közben olyan vádak érték, hogy rendszeresen bántalmazta volt feleségét, így nemkívánatos személlyé vált Hollywoodban. A rendre mindig gonoszokat alakító, egyébként szintén zseniális Mads Mikkelsen vette át a szerepet, de a rajongóknak hiányozni fog Depp.

A legfrissebb sztori pedig Ezra Milleré: ő zavarodott, de roppant erős varázslót, Credence-et alakítja, akinek a legnagyobb cliffhangert köszönhettük a második rész végén. Mindössze egy nappal a premier előtt sikerült magát letartóztattatnia Hawaii-on. A 29 éves színész elég furcsán viselkedett: egy karaokebárban kiabálva káromkodott, és zaklatta a többi vendéget. Bevitte a helyi rendőrség, ahonnan 500 dolláros óvadék ellenében távozhatott, de persze az Angliában tartott premieren így nem jelenhetett meg.

Arról pedig néhány hónapja írtunk, hogy hiába a sztárparádé, a rajongók nem túl elégedettek a történetvezetéssel, így részről-részre kevesebb embert mozgat meg a sorozat. Ezért gyenge mentőakciónak tűnik inkább, hogy Dumbledore-t tették meg a harmadik epizód főszereplőjének, hogy a híres varázsló nevével húzzák be a Potter-fanokat.

Az biztos, hogy egyre potteresebb a hangulat: az alábbi trailerben hallhatjuk, hogy míg az első résznek megvolt a maga varázslatos hangulatú főcímdala, a Dumbledore titkaiban már sokkal inkább a Harry Potter-filmek azóta ikonikussá vált zenei aláfestését használják alapul. Az idő előrehaladtával itt is sötétebb lett a képi világ: az első rész derűjének már nyoma sincs, a végső harca készül mindenki.

Ami a legfurcsább azonban: a trailerben semmi nyoma a címben is kiemelt Legendás állatoknak, és az eredetileg főszereplőnek szánt Göthe Salamander (Eddie Redmayne) is erősen a háttérbe szorult, hiszen minden a nagyok csatájára van kihegyezve, Dumbledore-ra és Grindelwaldra.

A Dumbledore titkai trailere:

Nyitókép: Warner Bros.