magyar zene haza epulet

Ezt az öt hazai kiállítást várjuk a legjobban idén

Mozgalmas évnek nézünk elébe, ami a hazai múzeumi életet jelenti. Újonnan nyíló múzeumok és kiállítóterek, izgalmas képzőművészeti és tudományos kiállítások várnak ránk a következő hónapokban.

Zenei utazás a Magyar Zene Házában

magyar zene haza kiallitas

Fotó: Facebook/Magyar Zene Háza

Sou Fujimoto japán sztárépítész extravagáns, a Városligetbe illeszkedő kortárs épülete, a Magyar Zene Háza január 23-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A középület nem titkolt célja, hogy a gyerekek érdeklődését is felkeltse a zene iránt: koncerteknek, kiállításoknak és zeneipedagógiai programoknak ad majd otthont. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben c. tárlat a minket körülvevő világ különböző hangjaitól indulva sok hangzó anyaggal, interaktív játékkal mutatja be a zene történetét, és azt, hogyan viszonyult a zenéhez az ember. Akármerre fordulunk a kiállításon, zene vesz körül bennünket, ezért hogy ne forduljon óriási kakofóniába az élmény, fejhallgatóval látogatható a kiállítás.

Infók itt

Közép-kelet európai fiatal művészek a debreceni MODEM-ben

modem kiallitas plakat

Fotó: MODEM

A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban január 22-től április 10-ig látható az a kiállítás, mely öt országból (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia) származó tizenöt fiatal művész kortárs reflexióit mutatja be a közép-kelet európai identitásról. A képzőművészeti kiállítás azzal a kontextussal egészül ki, hogy a régióban, milyen jelentőséggel bír a határok át és áthúzásai vagy az anyanyelv használata 1848-tól egészen napjainkig. A Határeset kiállításcímet Hunčík Péter Szlovákiában élő magyar pszichiáter regénye inspirálta, aki egy határ menti vegyes lakosságú szlovák kisváros lakóinak történetén keresztül mutatta be a régió viszonyait.

Infók itt

20 év után újra Álmok álmodói

millenaris

Fotó: Facebook/Millenáris

Talán sokan emlékeznek még a 20 évvel ezelőtti, nagysikerű Álmok álmodói kiállításra, mely a magyar tudomány- és technikatörténet nagy alakjait mutatta be. Februárban jön a grandiózus tárlat második kiadása az idén 20 éves Millenáris újonnan átalakított épületegyüttesében. Az élményalapú kiállításon közel 600 géniusz munkásságát ismerhetjük meg. Lesz szó olyan klasszikusnak mondható találmányokról, mint a golyóstoll, a biztonsági gyufa, a poroltó vagy a transzformátor, ugyanakkor bemutatják, hogyan járultak hozzá a magyar felfedezők az elektromos autózáshoz, a napenergia hasznosításhoz, vagy milyen eredményeket értek el a koronavírus elleni küzdelemben, a hálózatelméletben és az űrtechnológia területén.

Infók itt

Március 15-én nyit a Pénzmúzeum

penzmuzeum epulet budapest

Fotó: Facebook/Pénzmúzeum

A pénzügyi tudatosságra nevelés fájdalmasan hiányzik a közoktatásból, és a családi minta sem feltétlenül segíti ebben a fiatalokat. A Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeum és Látogatóközpontja azzal a céllal jön létre, hogy interaktív tudásközpontként megmutassa a látogatóknak a pénzügyek lehetőségekkel teli világát. A Buda Palotában március 15-én nyíló kiállítás hétköznapi helyzetekre alapozva, játékos módon vezeti be a gyerekeket és a felnőtt érdeklődőket a pénzügyi világ és pénztörténet világába.

Infók itt

2022 tavaszán adják át az új Néprajzi Múzeumot

Európa egyik legnagyobb etnográfiai gyűjteményével rendelkező Néprajzi Múzeum idén tavasszal költözik új otthonába, a Városligetbe. A félcső szerű épület 60%-a a térszint alatt kapott helyet, itt lesznek az állandó és időszaki kiállítások. A nyitókiállítás a 250 ezer darabot számláló, Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó gyűjteményből ad átfogó képet. Az interaktív és látványos ZOOM-térben egy különlegesen installált tárgyegyüttes lesz látható, melynek impozáns része az Ősrobbanás elnevezésű monumentális vitrin, 170-nél is több tárggyal.

Infók itt

orkeny szinhaz eloadas foto

Fotó: Örkény István Színház/Horváth Judit

Ezek voltak 2021 legfontosabb színházi előadásai
Ebben a cikkünkben a 2021/2022-es évad legjobb színházai előadásait gyűjtöttük össze. Hasznos segítség annak, aki nem tudja, mit érdemes mostanában megnézni a színházban, mert csupa olyan darabot mutatunk, amiket még most is adnak!


Szöveg: Tóbiás Lilla
Nyitókép: Facebook/Magyar Zene Háza