A Magyar Film Napja 2024-es plakátja

Idén is ingyenes alkotásokkal ünnepelhetjük a Magyar Film Napját

Kivételesen egész héten át, április 29-től május 5-ig tart a Magyar Film Napja alkalmából rendezett eseménysorozat.

1901. április 30-án tartották az első magyar film, A táncz első vetítését. Az évforduló alkalmából több mint száz magyar film nézhető 19 tévécsatornán egy héten át, ritkán látható magyar filmek láthatók újra a hazai mozikban, valamint szinte több streaming platform is csatlakozik az ünnepléshez.

Több mint száz kortárs magyar film és nagy klasszikus lesz látható a közmédia, az RTL és a TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Cool TV-n, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornákon.

A fenntarthatóság égető kérdései mellett az indián hitvilágba repít a Kojot négy lelke című animációs film, melynek az RTL-en lesz az országos tévépremierje a hétvégén a magyar szinkronról szóló Magyar hangja című dokumentumfilmmel együtt.

A Cinema City mozikban szerdáig kedvezményes áron lehet a legújabb magyar filmekre jegyet váltani, míg az artmozik idén is rengeteg magyar filmet kínálnak, a klasszikusoktól a mai sikerfilmekig.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 30-án este élőzenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült filmritkaságot, a Munkászubbony és a Dódi karrierje című filmeket.

A streaming szolgáltatóknál is a magyar filmeké lesz a főszerep a héten.

A FILMIO-n egy héten keresztül ingyenesen nézhető a 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus vígjátéka, a Hámori Gabriella főszereplésével készült Állítsátok meg Terézanyut!, a Bereményi Géza munkásságát bemutató Bereményi kalapja című portréfilm, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás MiskaLatabár Kálmán főszereplésével, Gyarmathy Lívia első játékfilm rendezése, a szocialista mintaüzemben gyakornok lányról szóló Ismeri a szandi mandit?Schütz Ila főszereplésével, valamint André de Toth egyik magyar filmje, az 1939-es Két lány az uccán.

A magyar film napján indul el a hazai animáció gazdag történetét bemutató, a Magyar Animáció 110 emlékévhez indított honlap, a magyaranimacio.hu, mely folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb animációs technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

Az emlékév során ingyenesen látható a FILMIO kínálatában szereplő összes, közel 100 klasszikus animáció, a többi között az Oscar-díjas A légy, Kovásznai GyörgyHabfürdő című filmje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell filmjei, mint a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan örök kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

Nyitókép: NFI