dávid

Azt hiszed, ismered Michelangelo Dávidját? Íme 3 meglepő tény a remekműről

A reneszánsz szobrászat egyik leghíresebb alkotásáról már mindenki hallott, de azt talán kevesen tudják, hogy Michelangelo Dávid-szobra nemcsak egy gigászi szobor, hanem különböző érdekes tényeket is birtokol.


.

Rossz minőség

Bár a híres szobrászok köztudottan kiváló minőségű márványt használtak a faragáshoz, Michelangelo ennek ellenkezőjét tette. Híres Dávid-szobrát egy selejtes és már-már megmunkálhatatlan tömbből faragta. A legenda szerint az anyagot 1464 körül faragták ki azzal a tervvel, hogy Agostino di Duccio szobrász használja fel, aki egy óriási figurát akart készíteni a firenzei dóm egyik pillérére. Ezt a projektet azonban két évvel később elvetette. Miután 10 évig senki sem használta fel a márványdarabot, Antonio Rossellino szobrász vette át, aki szintén eldobta. Így időközben a tömb megromlott és elöregedett.

Michelangelo ezután, 1501-ben lépett közbe, és elkezdett dolgozni a tömbön. Az anyagból pedig Dávidot faragta meg, amely az egyik legelismertebb művévé vált.

Aranyozás

Michelangelo aranyozást alkalmazott a szobor bizonyos részein, mint például a parittyán és a győzelmi koszorún, de ez az aranyozás idővel elveszett. Emellett, amikor a szobrot a Palazzo Vecchio elé helyezték, vallási konzervativizmus miatt egy fémből készült levélkoszorút helyeztek a nemi szervére, amelyet később aranyozott változatra cseréltek.

A 2002-2004 közötti restaurálás során tudósok felfedezték, hogy a szobor felületén maradványok segíthették az aranyozás megtapadását.

 Michelangelo Buonarroti D\u00e1vid szobra a firenzei Galleria dell'Accademia-banGetty Images / Roberto Serra - Iguana Press

A másolatok

1847-ben II. Lipót, Toszkána nagyhercege megrendelte a szobor pontos másolatát, hogy teszteljék az eredeti szobor elhelyezésének alternatíváit. Clemente Papi készítette el a másolatot 1500 különálló öntődarabból.

Papi másolata különböző helyszíneken volt kiállítva Firenzében, míg végül az Accademia di Belle Arti épületében kapott állandó helyet. Egy másik replikát ajándékba küldtek Angliába, ahol egy különleges fügefalevéllel takarták be a szobor nemi szervét Viktória királynő látogatásakor.


Forrás: Artnet