Flash jelenetkép, 2023

5 film, ami csúnyán megbukott a mozikban idén

Az alábbi filmek akkorát buktak, hogy legtöbbször még a saját költségeiket sem termelték ki.


Ezen a listán az év első felében megjelent nagyjátékfilmeket vesszük szemügyre, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket a mozikban. Mivel néhány filmet még játszanak közölük, azoknál az alkotásoknál a végleges számok becsült értékek.

1. Renfield

Általában a horror adja a legnagyobb megtérülést, hiszen a közönség strapabíró, a filmeket pedig olcsó legyártani. De például Renfield, a Drakula-történet modern feldolgozása még a 65 millió dolláros költségvetésének felét sem tudta behozni. Bár a vegyes kritikák nem segítettek, a helyzet az, hogy a közönség egyszerűen nem értette a film szatirikus hangvételét, és inkább a megszokottabb A pápa ördögűzője című filmet nézte meg, amely ugyanazon a napon került a mozikba. Ennek ellenére, mint sok Nicolas Cage-filmnek, talán a Renfieldnek is a kultikus filmek között lesz a helye.

​2. Shazam! Az Istenek haragja

A 2023-as év elég rosszul alakult a DC számára, és nem csak a kasszáknál. Az új vezetőség lényegében kijelentette a rajongóknak, hogy a jelenlegi kiadványok nem számítanak. És az sem segít, hogy a filmet szinte minden tekintetben gyengébbnek nevezik elődjénél. A bevételi előrejelzések eleve alacsonyak voltak, de a film az első hétvégén 30 millió dollárral (10 milliárd forint) negatív rekordot döntött, majd még 69%-ot esett a második hétvégén.

​3. A Hangya és a Darázs: Kvantumánia

Idén elég nehéz dolga van az élőszereplős szuperhősfilmeknek. Szögezzük le, hogy a Hangyaember eleve nem a legnépszerűbb a Bosszúállók között. A Kvantumánia lett volna az MCU ötödik fázisának úttörő bemutatkozása, ezért a gyártási költségvetését megduplázták, ám a hozzáadott költségek miatt sokan az MCU pénzügyi melléfogásának egyikeként számolnak be róla. Az erős, 120 millió dolláros (41 milliárd forintos) hétvégi nyitása ellenére a második hétvégén 69%-os visszaesést produkált, és később sem lett jobb a helyzet.

​4. Indiana Jones és a sors tárcsája

A számok sajnos már most borús képet festenek. Dr. Jones legutóbbi kiruccanása a jelentések szerint 250-300 millió dolláros (86-103 milliárd forintos) költségvetéssel rendelkezett, de egyes becslések szerint akár 325 millió dollár (112 milliárd forint) is lehet. Valljuk be, ez rendkívül megnehezíti a banki bevételt, nemhogy a profitot. Világszerte 130 millió dollárral (45 milliárd forinttal) nyitott, és ha figyelembe vesszük, hogy a nemzetközi forgalmazás egy nappal korábban kezdődött, ne várjuk, hogy a film az utolsó pillanatban majd Fedoraként kaparintja meg a pénzt.

​5. Flash – A Villám

A Flash számára a tényezők összejátéka vezetett a katasztrófához. Először is, a főszereplő Ezra Miller viharos 2022-es éve nem tett jót a filmnek. Ha ezt párosítjuk a Warner Bros.-nál történt nagy átszervezésekkel, akkor a stúdió akár 200 millió dolláros (69 milliárd forint) veszteséggel is számolhat. Még ha a film minden idők egyik legjobb szuperhősfilmje is, ahogy a DC ígérte, nem adja könnyen a sikert.

Forrás: WatchMojo

Nyitókép: Profimedia