három ember figyeli a kiállítást

​A világ leghíresebb múzeumait járhatjuk be otthonunkból

A Google Arts & Culture csapata október tizennegyedikén bejelentette, hogy a Pocket Gallery teljes sorozatát elérhetővé teszi az interneten, melynek segítségével a világ leghíresebb múzeumait járhatjuk be online.


2018-ban indult el a projekt, amelyben lehetővé akarták tenni a műkedvelők számára, hogy kiállításokat látogassanak meg az online térben. A Pocket Galleryt úgy tervezték, hogy az emberek okos telefonjaik segítségével végigbarangolhassák a híres múzeumok termeit, valamint azokat az alkotásokat is megtekinthessék, amiket általában nem lehet.

Az újonnan kiadott fejlesztéseknek hála, a programot már asztali számítógépen is használhatjuk, így még jobban szemügyre vehetőek a művek.

„Egyszerűen nyissa meg kedvenc böngészőjét, és fedezze fel minden galériánkat 3D-ben!"

– mondta Joe Shepherd, a Google Arts & Culture asszisztens termékmenedzsere.

A látogatók olvashatnak a műtárgyak történetéről és készítőjükről, valamint közelebbről megvizsgálhatják az apró részleteket rajtuk. Egyes galériákon hanggal együtt kalauzolnak végig minket, hogy a történelmi kontextust és egyéb részleteket, érdekességeket tudhassunk meg a kiállított művekről.

Az eddigiek mellett egy teljesen új galéria is elérhetővé válik a francia Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais közreműködésével. Az új kiállítás negyven, tenger témájú remekművet tartalmaz a Versailles-i kastély, a Louvre és más kiemelkedő európai múzeumok gyűjteményéből.

„Reméljük, élvezni fogja a tengeri rejtélyek feltárását legújabb galériánkban"

– tette hozzá Shepherd.