Nicole Kidman

Nicole Kidman új sorozata Hongkongban játszódik, de a helyiek nem láthatják

Nicole Kidman legújabb projektje Hongkongban játszódik, de az ott élők egyelőre nem láthatják, Mindez megerősíti, hogy a városban a polgári szabadságjogok gyorsan csökkennek.


A Máshon (Expats) című, hat epizódból álló, külföldi nőkről szóló dráma első két epizódja január 26-án jelent meg az Amazon Prime-on. Amikor azonban a hongkongi nézők megpróbálták megnézni, egy „ez a videó jelenleg nem érhető el az Ön tartózkodási helyén" üzenettel szembesültek.

A város szigorította a politikát érintő megszólalás ellenőrzését, miután 2019-ben kormányellenes tüntetések rázták meg a várost.

Kína 2020-ban egy olyan nemzetbiztonsági törvényt fogadott el, amely kriminalizálta a politikai tevékenységeket, például a függetlenségért való tiltakozást. Azóta több száz aktivistát tartóztattak le vagy űztek el, miközben az ellenzéki média működését teljesen ellehetetlenítették.

A Máshon első epizódjában szerepel egy rövid jelenet, amelyben az emberek egy tüntetésen kantoni nyelven skandálják, hogy „valódi általános választásokat akarunk". A műsor trailerében egy esernyőt tartó tömeg is látható, ami utalás a 2014-es esernyőd forradalomra, amikor a tüntetők a város vezetőjének megválasztásához való jogot követelték.

Expats - Official Trailer | Prime Video


Korábban a Walt Disney Co. eltávolította A Simpson család című rajzfilmsorozat egyik epizódját, amely a Kínában található „kényszermunkatáborokra" tett utalást tartalmazott a Disney Plus streaming szolgáltatásáról Hongkongban. Egyik esetben nem világos, hogy a hatóságok részt vettek-e a tartalom visszavonásáról szóló döntésben, vagy a vállalatok saját maguk cselekedtek.

2021 júniusában a város kormánya megváltoztatta a filmcenzúráról szóló rendeletet, hogy felhatalmazást kapjanak olyan filmek eltávolítására, amelyek „olyan cselekmény vagy tevékenység ábrázolását tartalmazzák, amely nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekménynek minősülhet".

Kidman szerepe a sorozatban 2021-ben, a járvány tetőpontján már vitát váltott ki, amikor a kormány engedélyt adott neki, hogy kihagyja a kötelező karantént, amikor Hongkongba érkezett a sorozat forgatására.

Kedden a hongkongi kormány bejelentette, hogy tervezi a 2020-as nemzetbiztonsági törvény helyi változatának hatályba léptetését.


Forrás: Independent

Nyitókép: Getty Images