planeta award dij konyvek

​Egy nő nyerte az elismerést, aki valójában három férfi —meglepetés a díjátadón​​

Az idei Planeta-díjátadón Carmen Mola női krimi író nyerte az elismerést, a színpadon mégis három férfi vette át a jutalmat. A meglepő eset nagy felháborodást keltett bizonyos körökben.A Planeta-díjat 1952-óta ítélik oda olyan spanyolul írt regényeknek, amik még nincsenek publikálva. A díj egymillió euróval együtt jár, ami átszámítva közel 362 millió forint, valamint a könyvet az elismeréssel azonos nevű kiadó jeleníti meg.

Mint kiderült, az idei nyertes nem is az, akinek mondja magát. A Carmen Mola művésznév mögött három férfi írta a fantasztikus, díjat érdemlő regényeket. A három szerző már korábban is foglalkozott könyvekkel, mikor úgy döntöttek, egy pszeudoníma alatt egyesítetik gondolataikat.

Agustín Martínez, Jorge Díaz és Antonio Mercero korábban forgatókönyveket és regényeket írtak. Ezek hőse Elena Blanco detektív, történeteiben pedig gyakran megjelenik régi kocsikhoz és a karaokéhoz fűződő rokonszenve.

Fiktív személyüknek, akinek nevével megjelenhettek történeteik, egy komplex háttértörténetet találtak ki. A háromgyermekes családanya professzorként dolgozik, kevés szabadidejében írogat. Álnév mögé bújva adja ki könyveit, hogy elválassza civil életét az irodalmi önmegvalósítástól.

Többen is bírálták, hogy éveken keresztül megvezették a kiadókat és az olvasókat egyaránt. Tavaly megjelent egy lista, amely olyan női szerzők írásait foglalta össze, akik lányok szerepét és valóságát mutatta be különböző történelmi korszakokban. Erre a listára pedig Mola műve is felkerült, a szabályokat teljesen áthágva.

A három szövetséges fontosnak érezte kiemelni, hogy semmilyen háttérben meghúzódó többletjelentése nincsen a női névnek.

„Nem egy nő, hanem egy név mögé bújtunk el"

— közölte Antonio Mercero.

Mindez nem befolyásolja azt, hogy a Planeta Kiadóval folytatódó együttműködésük során meg fog jelenni az egyik krimijük. Az eddigiektől eltérően ez nem Elena Blanco kalandját fogja elmesélni, hanem egy kolerajárvány idején játszódó történelmi regény várható, a fő történetszál pedig egy sorozatgyilkos köré épül majd. A történet hősei egy lány, egy újságíró és egy rendőr lesznek.

Forrás: Könyves Magazin