Fehér fapolcon egymás mellett sorakozó könyvek

Nem találod az egyik könyvet a polcodon? Az iPhone-od segít!

Egy eltemetett könyv megtalálása egyszerű az alábbi iPhone-funkcióval.


Sokunkkal előfordult már, hogy a könyvespolcunkon egy adott könyv után kutatva bosszankodtunk, de nem találtuk. Szerencsére van segítség, az iPhone valószínűleg meg tudja találni helyettünk.

Az iPhone-ok rendelkeznek egy optikai karakterfelismerés (vagy karakterolvasás, OCR) nevű funkcióval, amely azonosítja a szavakat egy képen. A Live Text (Élő szöveg) keresési módszerrel párosítva az iPhone képes megtalálni a szavakat egy fényképen.

Fontos, hogy ellenőrizzük, az Élő szöveg funkció engedélyezve van-e: ez jellemzően az iOS 15 és újabb rendszerekben található meg (Beállítások --» Általános --» Nyelv és régió --» majd kapcsoljuk be az Élő szöveg funkciót).

A könyv megtalálásához először készítsünk egy képet a könyvespolcunkról, majd nyissuk meg a fénykép alkalmazást és koppintsunk a Keresés lehetőségre. A telefonnak a szavak felismerésével képesnek kell megjelölnie a könyvet, sőt, egy apró sárga ponttal meg is mutathatja, hogy pontosan jelezze, hol van.

Minél nagyobb a könyvespolc, annál hasznosabb a funkció, bár nem egészen világos, hogy az iPhone mennyire pontos a könyvek helymeghatározásában egy távolabb készült, sok címmel ellátott kép alapján.

A betűméret vagy a betűtípus befolyásolhatja az alkalmazás képességét, ahogyan a gerinc kopása is. A könyvespolcot is érdemes rendszerezni, hogy az OCR és a Live Text a lehető legjobb eséllyel tudjon segíteni: rendezzük úgy a gerinceket, hogy egységesek és egy vonalban legyenek a polccal.

A fotó szöge is számíthat, de előfordulhat, hogy még így is, sőt, rossz megvilágítás mellett is meg tudtjuk találni a könyvet.

Az iPhone-nak legalább egy percig tart, amíg feldolgozza a fotót és összegyűjti az információkat, így a kép készítése és a keresés között várni kell egy pillanatot.

A fenti trükköt bárhol alkalmazhatjuk, ahol könyvek sorakoznak egymás mellett, beleértve könyvtárakat, könyvesboltokat és antikváriumokat is.

A módszer a fényképen szereplő bármely karakter esetében működhet, vagyis ugyanígy beolvashatók a DVD- vagy CD-tartók gerince is. A Live Text számos nyelvet is támogat, így nem csak az angol nyelvű címeknél működik a módszer.

(Mentalfloss)

Nyitókép: Unsplash