iPhone telefon egy tál rizsben

Mégsem olyan jó ötlet a beázott iPhone-t rizsbe tenni

Hivatalosan is megdőlt egy régi mítosz.

Ahogy a legtöbb telefon, az iPhone is tönkremehet, ha nagyobb mennyiségű víz éri. Sokaknál régóta bevett szokás, hogy ilyen esetben a készüléket egy tál nyers rizsbe dugják, hogy az felszívja a telefonban lévő folyadékot, így elkerülhető a kár. Az Apple hivatalos közleményében most egyszer és mindenkorra tisztázta, hatékony-e a módszer.

Úgy tűnik, mindenki hibázott, aki a fenti technikával akarta megmenteni az iPhone-ját.

A vizes baleseteket szenvedett iPhone-okkal kapcsolatos tanácsok összegyűjtő oldalon a vállalat velős, de egyértelmű üzenetet fogalmazott meg a módszer hívei számára:

„Ne tedd az iPhone-odat egy zacskó rizsbe. Ha így teszel, a rizs apró részecskéi károsíthatják az iPhone-t.”

Az Apple arra is figyelmeztet, hogy ne használjunk külső hőforrást, például hajszárítót vagy fűtőtestet a telefon szárítására, mivel a sűrített levegő használata sem ajánlott. Ha a csatlakozó nedves, nem szabad vattakorongot vagy papírtörlőt sem használni, mert ezek mind az iPhone belső alkatrészeinek károsodását kockáztatják.

De akkor mi a jó megoldás?

Az Apple azt tanácsolja, hogy ha víz érte az iPhone-t, először húzzuk ki a készüléket a töltőkábelből, és győződjünk meg arról, hogy a kábel ki van-e húzva a konnektorból is. Ezután csatlakozóval lefelé ütögessük a tenyerünkhöz a készüléket, hogy az abban lévő folyadék távozni tudjon.

Ezután hagyjuk a telefont olyan helyen, ahol van némi légáramlás, ne egy fiókban vagy zárt térben. A ventilátor elé helyezés is megfelel. Várjunk 30 percet, majd próbáljuk meg tölteni vagy csatlakoztatni hozzá egy tartozékot. Ha a csatlakozó még mindig nedves, várjunk 24 órát.

Bizonyos iPhone modellek (XS, XS Max, XR) folyadékérzékelésre figyelmeztetnek. Ha nedvességet észlel a csatlakozóban, beleértve az USB-C csatlakozót is, a telefon figyelmeztet. Amint a nedvesség elpárolog, a figyelmeztetés megszűnik, és folytathatjuk a töltést.

Bár az Apple nem ajánlja a nedves iPhone töltését, vészhelyzet esetén előfordulhat, hogy mégis szükség lesz rá. A felhasználók felülbírálhatják a folyadékérzékelésre vonatkozó értesítést, és folytathatják a töltést, vagy használhatnak vezeték nélküli töltőt.

De honnan jött a rizs mítosz?

A rizs nedvszívó képességű, ugyanúgy elnyeli a vizet, mint a fogyasztási cikkek szállítása és tárolása során gyakran használt, kis szilícium-dioxid-csomagok. Lehetséges, hogy az ötlet onnan ered, hogy a fotósok az 1940-es években ezzel a módszerrel tartották szárazon a fényképezőgép-felszereléseiket a trópusi éghajlaton. Arra azonban kevés bizonyíték van, hogy ez a megközelítés valóban működik.

(Mentalfloss)

Nyitókép: Shutterstock