Rembrandt Éjjeli őrjárat című festménye

Így még sosem láthattuk Rembrandt Éjjeli őrjáratát

Ilyen közelről és ennyire részletesen most láthatjuk először a híres festményt.

Az amszterdami Rijksmuseum hétfőn tette közzé honlapján azt a Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményényől készült fotót, mely állításuk szerint „minden műalkotás legrészletesebb fényképe”, írja az AP. Nagy érdeklődés várható, különösen amiatt, hogy a múzeum a koronavírus-járvány miatt zárva tart, teszi hozzá a lap.

A 717 gigapixeles fotón a nézők ráközelíthetnek Frans Banninck Cocq kapitányra és láthatják, hogyan helyezte a 17. századi festő a legapróbb fehér pontokat a szemébe, hogy életre keltse a festmény főszereplőjét. A fényképen jól kivehetők a pupillákon az idő múlásával megjelenő apró repedések is.

A fotó a legapróbb részletek bemutatásán túl a kutatóknak abban is segít, hogy helyreállítsák a több mint két éve restaurálás alatt álló festményt, és felmérjék az idő múlásával járó öregedési folyamatot.

Az Éjjeli őrjáratot a tervek szerint két hét múlva távolítják el fakeretéből, és egy újra helyezik, hogy megszüntessék a fodrozódást, mely akkor keletkezett a képen, amikor azt egy ideiglenes galériában helyezték el, miközben a Rijksmuseumban 2003-2013 között jelentős felújításokat végeztek.

Az olaj-vászon festmény, melynek megfestésére Rembrabdt az 1640-es években kapott megbízást, az amszterdami polgárőrségének egy csoportját ábrázolja, és bemutatja Rembrandt híres fény- és kompozíciós használatát.

Nyitókép: Wikipedia