Roger és Mirka Federer

Roger Federer felesége is inspirálta a Challengers főszereplőjét

Luca Guadagnino teniszről és egy szerelmi háromszögről szóló alkotásáról már most kijelenthetjük, hogy 2024 egyik legérdekesebb filmje. Különös történetéhez többfelől gyűjtöttek inspirációt a készítők. A Zendaya által alakított Tashi Duncan karakterére például Roger Federer feleségének személye is hatással volt.


A svájci teniszlegenda, Roger Federer neve mindannyiunk számára ismerősen csenghet. Feleségét, Mirkát azonban leginkább a pálya mellett láthattuk éveken át, ahogy épp izgul férje sikereiért.

Azt a tényt viszont szinte alig ismeri valaki, hogy Mirka – születési nevén Miroslava Vavrincová – valójában maga is sikeres teniszező volt korábban. Férjével a 2000-es sydney-i olimpia alatt ismerkedtek meg, 4 közös gyerekük született azóta, páros versenyen még együtt is szerepeltek.

Folyamatos lábsérülései következtében viszont nem tudott saját karrierjében kiteljesedni.

Saját visszavonulása után azonban fontos szerepet játszott Federer karrierjében, házastársa mellett PR-menedzsere is lett.

Ezt is nézd meg! Zendayának megint sikerült új szintre emelnie a teniszpólót

Rendkívül jól érti az összképet, és nagyszerű munkát végez abban a tekintetben, hogy hagy minket dolgozni, ugyanakkor felbecsülhetetlen értékű információkat oszt meg velünk. Ez egy trükkös egyensúly

– nyilatkozta még 2012-ben Paul Annacone, a 2022-ben visszavonult legenda akkori edzője.

Utolsó mérkőzése után maga Federer is csak hálálkodni tudott felesége miatt:

Ő ott volt, amikor még nem volt címem, és még mindig itt van mellettem 89 címmel később. Hatalmas szerepe volt a győzelemben. Hatalmas szerepe volt benne, ezt ő is tudja, én is tudom, mindenki tudja.

Mirka érdekes életútja és párosuk története végül inspirációul szolgált Tashi Duncan és Art Donaldson, azaza Zendaya és Mike Faist által alakított páros dinamikájában a Challengersben.

A film forgatókönyvét jegyző Justin Kuritzkeskorábban elárulta, hogy magát az ötletet a mozihoz, akkor kapta, amikor Naomi Osaka és Serena Williams küzdelmét csodálta meg élőben a 2018-as US Open döntőjében.

Emellett azonban nemrég azt is elárulta, hogy épp Federer játékát nézte a 2019-es Wimbledoni tornán, amikor észrevette Mirkát a lelátón, akinek viselkedése egyből szemet szúrt neki:

Annyira stresszesnek tűnt, minden egyes pontnál. Néztem őt, és csak arra gondoltam: »Miért vagy ennyire stresszes? Nektek a világ összes pénze megadatott, nyertetek 20 Grand Slamet. Mi lehet olyan stresszes nektek?«


Forrás: MarieClaire

Nyitókép: Getty Images