Julia Roberts

Végül ezért nem Julia Roberts kapta a Szerelmes Shakespeare főszerepét​

A Szerelmes Shakespeare 1998-ban jelent meg Gwenyth Paltrow szereplésével, aki a megjelenés után elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Kevesen tudják viszont, hogy az eredeti tervek szerint Julia Roberts kapta volna a munkát. Mi történhetett, hogy végül mégse ő lett a produkció sztárja?


A film John Madden rendezésében jelent meg, viszont korábban Edward Zwick kapta ezt a feladatot. Ő volt az, aki felvette Roberts-t , most pedig elmesélte, miért nem úgy alakultak végül a forgatások, ahogyan eredetileg eltervezte. Elmondása szerint Roberts eltökélten igyekezett meggyőzni Daniel Day-Lewist, hogy fogadja el a másik főszerepet.

Végül Day-Lewis nem vállalta a munkát, így a színésznő is kiábrándult az előtte álló projektből. A próbákon olyan színészek jelentek meg, mint például a Harry Potter-sztár Ralph Fiennes, Hugh Grant, Rupert Graves, Colin Firth és Sean Bean.

A próbákon egyik párosításnál sem volt meg az összhang, és ez nem a forgatókönyv vagy a többi színész hibája volt, hanem Roberts kedvtelenségéé. Végül elérkezett az utolsó nap. A Screen Rant cikkében így idézték Zwick szavait:

„Éreztem Julia kellemetlenségét, és próbáltam bátorítani, de ő bizonyára megérezte a nyugtalanságomat, és elkövettem azt a tragikus hibát, hogy alábecsültem a bizonytalanságát. Mivel csak nemrég katapultálták a hollywoodi tápláléklánc szédítő magasságaiba, bizonyára rettegett a kudarctól. De soha nem tudtam volna lebeszélni a párkányról. Másnap reggel, amikor felhívtam a szobáját, azt mondták, hogy kijelentkezett.

Soha többé nem beszéltem Juliával. Ehelyett távolról figyeltem, ahogy a munkája egyre mélyebb és nagyobb lett. Nem neheztelek rá. Egy rémült 24 éves volt. Én sem voltam sokkal idősebb, és próbáltam megjátszani a felnőttet, miközben néztem, ahogy a Globe Színházat lebontják. És vele együtt a nagyszerű álmaimat is."

Végül 6 millió dolláros kiesést okozott a filmnek Roberts kilépése. Zwick közben más stúdióknak is eladta a forgatókönyvet, a Miramax pedig végül beleegyezett a film legyártásába. Onnantól viszont már John Madden volt a rendező és Gwenyth Paltrow a szupersztár.

A váltás tulajdonképpen még jót is tett a filmnek. Robertsnek akkorra már nagy hírneve volt a szakmában, ami lehet rosszul hatott volna végső produktumra. Paltrow ezzel ellentétben a filmmel kerülhetett be a köztudatba.

Nyitókép: Getty