Papp Tímea a Healed című film egyik jelenetében

Csodaszép táncfilm hívja fel a figyelmet a mellrákszűrés fontosságára

Papp Tímea táncművész, koreográfus 2020-ban vett észre egy csomót a mellében, de csak 2021 szeptemberében diagnosztizálták mellrákkal. Emil Goodman rendező gyógyulási folyamatának közepén kérte fel őt egy különleges táncfilm leforgatására.



2021. decemberében, második kemoterápiája után vették fel a Healed című rövidfilmet. A rendező Emil Goodman ötlete volt, hogy megörökítsék ezt az érzékeny állapotot, és egyúttal felhívják az emberek figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára. Goodman kérdezett és Timi mozgással válaszolt neki.

Felszabadító volt kiadni magamból minden érzést, újra táncolni és kikapcsolni a kezelések és a betegségem körül forgó mindennapokból

− meséli Timi a forgatásról.

A kész anyag láttán mindketten úgy érezték, érdemes lenne sok emberhez eljuttatni, ezért nemzetközi filmfesztiválokra is elküldték az alkotást. A Healed eddig 10 fesztiválon indult, és 4 díjat, 1 nominációt és 2 hivatalos szelekciót nyert el.

Október a mellrák hónapja volt, ennek apropóján a Cinema City mozihálozat egy hétig minden 16 éven felülieknek szóló filmje előtt lejátszotta a Healed-et. Ezzel nemcsak a filmet, de a végére illesztett üzenet terjesztését is segítették a szűrővizsgálatok fontosságáról.

A filmet itt lehet megnézni:

Nagyon megható, hogy teret adnak ilyen ügynek. Nekünk pedig, hogy nagyvásznon láthattuk. Los Angelesben vetítették múlt héten a Dare to Dance in Public fesztivál nyerteseként, oda nem utaztunk ki, viszont itthon kárpótolt a nézőtéren átélt hangulat

−árulta el Timi.

A film eddigi díjai:

  • Utah Dance Film: Legjobb szóló előadás
  • Berlin Indie Film Festival: Legjobb rövidfilm
  • Covent Garden Film Festival: Legjobb operatőr
  • Dare to Dance in Public: Zsűri különdíja
  • Hollywood Screening Film Festival − Nominated
  • Divulge Dancers' Film Festival − Official Selection
  • Lift Off − Official Selection

Rendező: Emil Goodman
Táncos: Papp Timea
Operatőr/vágó: Kovács Dávid “KODA”
Vetítés: FREELUSION / Török David

Nyitókép: Healed / Emil Goodman