egy nő a kanapén néz a laptopján valami filmet

Az idei év 5 legjobb true crime dokusorozata a Netflixen és az HBO Maxon

Bár talán nem szívesen valljuk be, imádjuk a bűnügyi dokumentumfilmeket. Abba inkább nem akarunk túlságosan belegondolni, hogy miért is izgatnak bennünket ennyire ezek a valódi bűnügyek, de mindenesetre jó hosszan a képernyő elé szegeznek.


Ebben az évben nem volt hiány igazi bűnügyi dokumentumfilmekből, amelyek tele vannak megrázó és gyakran traumatikus pillanatokkal. A műfaj az évek során sokat fejlődött, és míg korábban csak az emberöléssel végződő történetekre korlátozódott, ma már az igaz bűnesetek széles skáláját ismerhetjük meg így.

A szektáktól kezdve a gyereksztárok szembesítő életén át a csalókig és az adatlopásokig íme öt true crime dokumentumfilm, amelyek idén a képernyők elé ragasztottak minket.

​Igazi amerikai rémálom

2015-ben Aaron Quinnt és Denise Huskinst az éjszaka közepén megtámadták kaliforniai otthonukban. Denise-t elrabolták, aminek következtében Aaron lett a fő gyanúsított. Amikor azonban Denise néhány nappal később látszólag sértetlenül előkerült, a rendőrségnek kezdtek kétségei támadni, a média pedig „Gone Girl-ügynek” nevezte el az esetet. Ebben a háromrészes sorozatban Denise elmeséli traumatizáló megpróbáltatásainak történetét, és utánajár az ügyhöz kapcsolódó rendőri visszaéléseknek.

​Az ezergyerekes férfi

Az ezergyerekes férfi című dokumentumfilm Jonathan Jacob Meijer holland zenész és YouTube tartalomkészítő világába kalauzol el, aki több mint 1000 gyermeket nemzett spermaadományozással. A háromrészes doku-sorozat archív felvételek és drámai újrajátszások segítségével meséli el azoknak a családoknak a történetét a világ minden tájáról, akik felfedezték, hogy gyermekeik illegális adományozásból születtek, és nyomon követi a bírósági ügyeket és a Meijer tevékenységének leállítását célzó alulról jövő kampányokat.

​Csend a forgatáson: A gyerektévé sötét oldala

A Csend a forgatáson talán a 2024-es év eddig legtöbbet emlegetett dokumentumfilmje. Célja, hogy feltárja az 1990-es és 2000-es években a Nickelodeon néhány legikonikusabb gyermekműsorának mérgező kultúráját.

A négyrészes sorozat leginkább Dan Schneider viselkedésére összpontosított, aki olyan műsorokat készített, mint az Amanda Show és az iCarly, bár a forgatáson dolgozó más felnőttek viselkedését is bemutatja. Az olyan gyereksztárok, mint Alex Nikolas (a Zoey 101ˆ-ből) és Drake Bell (a Drake & Josh-ból) azt állítják, hogy a hálózatok nem védték meg a gyerekeket a forgatáson, Bell szerint pedig szexuálisan is zaklatták őt a forgatáson.

​Az ördög táncosai: A 7M TikTok szekta

Ez a háromrészes dokumentumfilm egy állítólagos szektára világít rá, amely a TikTok alkotóinak menedzsmentcégeként adja ki magát. Központi személyiségei Miranda és Melanie Wilking, testvérek, akiknek együttesen hatmillió követőjük van a TikTok-on.

A sorozat azzal kezdődik, hogy Melanie és szülei aggodalmukat fejezik ki Miranda viselkedése miatt. A három epizódban korábbi tagoktól és Melanie-tól hallunk, aki elmeséli, hogy egy menedzsmentcéghez való csatlakozás hogyan vonta be a párt egy titokzatos vallási közösségbe, ami ahhoz vezetett, hogy Miranda megszakított minden kapcsolatot a nővérével (és egy időre a szüleivel).

​Ashley Madison: Szex, hazugságok és botrányok

Az Ashley Madison egy társkereső oldal volt a házasságtörő viszonyokra vágyók számára. Ez a téma önmagában még nem tenné ezt a filmet igaz krimivé, de a dokumentumfilm elmeséli, hogyan törték fel a platformot 2015-ben, ami egy hatalmas adatlopáshoz és számtalan házasság felbomlásához vezetett. Több mint 30 millió ember személyes adatai kerültek ki a betörés során, amiről azt gondolnánk, hogy elriasztja az embereket attól, hogy csatlakozzanak az oldalhoz. Nem így történt, és 2020-ban az Ashley Madison bejelentette, hogy tagsága 70 millióra duzzadt.

Forrás: marie claire

Nyitókép: Shutterstock