Puskás Réka

Hogyan indult a Tudományos Stand Up? Interjú az alapítóval, Puskás Rékával​

Egy cég, mely kivételesen intelligens emberek tudását adja át civil hallgatóknak, az elődaói között pedig olyan nevek tűnnek fel, mint Mérő László vagy éppen Bod Péter Ákos. Alábbi cikkünkben a Tudományos Stand Up indításáról beszélünk, és arról, ahogy azt az alapító, Puskás Réka megélte.


Elmondása szerint a vállalkozás kezdetben kizárólag Dr. Mérő László professzor előadásaival kezdődött, majd nem sokkal az indulás után Szendi Gábor is bekerült a társaságba, fél évvel később pedig már Dr. Kürti Sándor üzletember programjain is részt lehetett venni. Ezen a ponton kapta meg a cég a nevét, mely kifejezi, hogy szaktudást adnak át az aktuális területek nagyjai egy életszerű beszélgetés keretein belül.

„Az ilyen nagy tudással bíró, értékes emberek társasága csak kevesek privilégiuma. Szerettem volna megismertetni a közönséggel a „nagyok” gyenge pontjait is. Nem csak a sikereket – arról hallottunk már – hanem a kudarcokat is. Rengeteg kritika érte őket, csak ettől nem törtek össze, nem adták fel álmaikat. Pont ezért olyan közvetlenek és emberiek. Sokan kacérkodnak a vállalkozóvá válással, nekik szeretnénk segíteni előadásokkal és egy általános, a mai igényeknek megfelelő, műveltséget adni”

— mondta Puskás Réka a vállalkozás céljáról.

Miután már élőben tartottak előadásokat hirtelen átváltottak a streaming platformokra is, ahol online lettek megtekinthetők az adott előadások. Szerencséjük volt az indulási dátumot illetően ugyanis egy évvel a koronavírus előtt már elkezdhették felépíteni a repertoárjukat, így a lezárások alatt már egy stabil nézőközönséghez tudtak szólni.

Az alapító elmondása szerint egy ilyen munka elvégzéséhez és egy esemény megszervezéséhez főleg kitartás, makacsság és intuíció szükséges. A karrierje során még ő is ütközött olyan lehetetlennek tűnő helyzetekbe, mikor egy előadó nem szeretett volna részt venni a programon, majd többszöri kérést és ajánlást követően mégis jelentkezett a felkérésre.

Arra a kérdésre, hogy mennyi anyagi befektetés szükséges egy ekkora szervezet létrehozására, így válaszolt:

„Semennyire. Persze azért az, hogy a mindennapi betevőt nem a vállalkozás első pár havi eredményéből kellett finanszíroznom, nagy segítség volt. Ezért is támogatom az alapjövedelmet, mert szerintem, bátrabban tudjuk megvalósítani magunkat, ha közben nem azon kell rágódni, hogy miből fizetünk villanyszámlát. Az első 3 hónap vagy fél év nagyon keveseknek sikeres.”

Még egy ilyen sikeresnek mondható kezdeményezés is, mint a Tudományos Stand Up, hatalmas fordulópontokat tud megélni nagyon rövid idő alatt. Hirtelen egy előadó után már négy ember tartott órákat különböző témakörökben, majd a világjárvány okozta problémákból megszületett egy online platform, mely azóta is rengeteg nézőt vonz a képernyők elé.

„Fordulópontok, nehézségek mindig vannak, de csak akkor veszem észre, ha tanácstalan vagyok. Ha pedig az vagyok, akkor a környezetem tele van okos előadókkal, tanácsadókkal. Volt is már amikor éltem ezzel a lehetőséggel :)”

— mondta Puskás Réka a Haszon cikkében, melyben a teljes interjú olvasható.

Bogdán László története az indiai nagykövettel - Tudományos Stand Up

Nyitókép: Puskás Réka