Van Gogh.

Egy szakács reklamálása miatt nevezték át Van Gogh festményét

Az amszterdami Van Gogh Múzeum átnevezte a holland ikon egyik festményét, miután rájöttek, hogy a címben nem a megfelelő néven van feltüntetve az egyik zöldség.


Kiderült, hogy a Csendélet vöröskáposztával és hagymával című művet végig Csendélet vöröskáposztával és fokhagymával-nak kellett volna hívni.

Évente több mint kétmillió látogató jut el a múzeumba, de csupán egy Ernst de Witte nevű szakács vette észre, hogy Vincent van Gogh valójában két fokhagymafejet festett az 1887-es csendéleten.

A 38 éves de Witte már sokszor járt a múzeumban, de tavaly márciusban tűnt fel neki a festmény – és a téves cím.

Ez is érdekelhet: Van Gogh-festményt követel vissza brazil tulajdonosa egy detroiti múzeumtól

Külön érdekesség, hogy a szakértők közel egy évszázadon át tanulmányozták a festményt, anélkül, hogy bárki megkérdőjelezte volna, milyen zöldségfélét ábrázol a mű.

Amikor De Witte megkereste a múzeumot az esetleges tévedéssel kapcsolatban, az intézmény olyan bizonyítékokat kért, amely alátámasztja a séf állításait.

A feleségemmel közösen készítettem egy PowerPointot, amely bemutatta, hogyan festette Van Gogh a fokhagymát a vonalvezetésével, és összehasonlítottam egy másik festménnyel, amelyen hagymát festett. És készítettem egy videót, amelyben összehasonlítottam a különböző fokhagymafajtákat és hagymákat. A Van Gogh-festményen lévő fokhagymagumókról készítettem egy overlay-rajzot, hogy megmutassam, hogy az általa készített vonalak valójában a fokhagyma gerezdjeit mutatják

– mondta De Witte az Artnet Newsnak egy e-mailben.

A múzeum végül elfogadta az érvelést, és novemberben tájékoztatta De Witte-t, hogy megváltoztatták a festmény nevét.

Forrás: Artnet