A Vatikáni Múzeum egyik kiállítóterme

NFT galériát hoz létre a Vatikán, hogy demokratizálja a művészetet

A Vatikán bemutatja az NFT galériáját, hogy a közönség világszerte megtekinthesse a gyűjteményében őrzött műkincseket, kéziratokat és egyéb tárgyakat.

A projekt a Sensorium, egy VR-vállalat és a Humanity 2.0, a Vatikán által vezetett nonprofit szervezet együttműködése, amely a honlapja szerint az "emberi virágzásért" dolgozik, írja az Artnews.

A Humanity 2.0 elnöke, Philip Larrey atya a Vatikáni Lateráni Egyetem logikai és ismeretelméleti tanszéke, a filozófiai tanszék dékánja, és több könyv szerzője a technológia modern társadalomra gyakorolt hatásáról és a mesterséges intelligencia filozófiai következményeiről, a következőt nyilatkozta:

„Alig várjuk, hogy a Sensoriummal együttműködve feltárjuk a művészet demokratizálásának lehetőségeit, hogy a művészet világszerte szélesebb körben elérhetővé váljon az emberek számára, függetlenül társadalmi-gazdasági és földrajzi korlátaiktól. A Sensoriummal való partnerség egy lépéssel előrébb viszi ezt a célt, és a legújabb technológiai megoldásokkal ruház fel minket.”

A galéria, amely VR-en keresztül és asztali számítógépeken is megtekinthető lesz, várhatóan valamikor idén lesz elérhető.

A Vatikán a világ legszebb művészeti alkotásainak és tárgyainak tárháza. A Vatikán múzeumát a 16. században alapították, és mintegy 800 műalkotást őriz, köztük olyan reneszánsz művészek alkotásait, mint Michelangelo és Raffaello, valamint olyan modernebb alkotók műveit, mint Vaszilij Kandinszkij és Vincent van Gogh.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a vatikáni gyűjtemény mely részei lesznek NFT-ként megvásárolhatók.