Maggie Gyllenhaal megkapja a legjobb forgatókönyvért járó díjat The Lost Daughter című filmjéért a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a záróünnepségen 2021. szeptember 11-én.

Női történetekért voltak oda Velencében

Maggie Gyllenhaal Elena Ferrante-adaptációja és Audrey Diwan Annie Ernaux-feldolgozása is díjat nyert a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Audrey Diwan hatvanas években játszódó, Happening című drámája nyerte el a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját, mely szombaton ért véget, írja az MTI. Diwan filmje Annie Ernaux azonos című, önéletrajzi ihletésű regényének adaptációja, amely a hatvanas években játszódik, amikor az abortusz még illegális volt Franciaországban.

„Ezt a filmet dühvel csináltam. És közben vágyakkal is. Hasból, zsigerből, szívből, fejből. Azt akartam, hogy a Happening egy élmény legyen"

– mondta a rendező a szombati díjátadón.

Diwan a hatodik nő, aki Arany Oroszlán-díjas filmet rendezett. Korábban Chloe Zhao (A nomádok födje), Margarethe Von Trotta (Ólomidő), Agnes Varda (Sem fedél, sem törvény), Mira Nair (Esküvő monszun idején) és Sofia Coppola (Made in Hollywood) vehette át a díjat Velencében.

A Bong Dzsun Ho Oscar-díjas dél-koreai rendező vezette zsűri fődíját Paolo SorrentinoÉ stata la mano di Dio című filmje kapta. A velencei versenyprogramban szereplő 21 film között volt a The Power of the Dog című western is, amelyért Jane Campionnak ítélték oda a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt.

Penélope Cruz a legjobb női alakítás díját kapta Pedro AlmódovarParallel Mothers című filmjéért. Az elismerést Cruz a spanyol rendezőnek köszönte meg, akinek számos filmjében játszott. Mint mondta: nap mint nap inspirálja őt Almodóvar szüntelen igazságkeresése.

Maggie Gyllenhaal, aki a The Lost Daughter című filmmel debütált rendezőként a fesztiválon, a legjobb forgatókönyv díjával távozott. A színész-rendező, aki Elena Ferrante 2008-ban megjelent regényéből írta a film forgatókönyvét, arról beszélt, hogy milyen sokat jelent számára a velencei fesztivál.

Olaszországban, Pugliában házasodtam. Olaszországban tudtam meg, hogy terhes vagyok a második lányommal. És valójában az életem, mint rendező és író és a filmem is itt született ebben a színházban"

– fogalmazott.

A legjobb színész díját John Arcilla kapta az On The Job: The Missing 8 című filmben nyújtott alakításáért. A fesztivál Horizontok szekciójában vetített alkotások közül Laurynas BareisaPilgrims című rendezése nyerte a legjobb film díját, a szekció színészi díjait pedig Piseth Chhun (White Building) és Laure Calamy vehette át. A színész alakította a főszerepet az A plein temps című filmben, melynek rendezője, Eric Gravel szintén díjazott lett.

A filmfesztiválon pénteken a leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása, mely 1983-ban játszódik a vasfüggöny mögött.

A szombati díjátadóval lezárult az őszi szezon első nagy filmfesztiválja, amely átütő sikert aratott, mivel a mustra pandémiás biztonsági előírásai szigorúak, a filmek pedig erősek voltak.