Kőrösi Máté Dívák című filmjének plakátja

Dívákkal, bölcs százévesekkel és kertrendezéssel jön a Verzió

Szerdán kezdődik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amelyen 35 ország 64 filmjét láthatja a közönség vasárnapig a Toldi, a Művész és a Kino mozikban.

Ebben az évben is a legaktuálisabb nemzetközi- és hazai emberi jogi témák kerülnek a fókuszba, és több alkotás a fesztiválon lesz először látható Magyarországon – tájékoztatta a Budapest Film Zrt. az MTI-t.

Több mint 60 nemzetközi és hazai vendég érkezik, akikkel a filmek utáni beszélgetéseken, valamint a Verzió szakmai eseményein és online is találkozhat a közönség.

A műsorban szereplő dokumentumfilmek az emberiség környezetre gyakorolt hatásával, a testi-lelki traumákkal való megküzdés útjaival foglalkoznak. Újságírók, tinédzserek, aktivisták történeteit, a hatalommal, becsontosodott rendszerekkel való küzdelmeit mutatják be vagy a fiatalok jobb jövőért folytatott elszánt harcát.

A nemzetközi versenyprogramban mutatják be az Arica című filmet, amely az azonos nevű chilei kikötővárosban játszódik, és az odahordott veszélyes hulladék hosszú távú következményeit tárja fel. Alina Gorlova ukrán alkotó Örökké esni fog című alkotása „egy lenyűgöző utazás a háború és béke végtelen körforgásában, a szíriai polgárháborútól az ukrajnai konfliktusig".

A Rohingyák száműzetésben - Vándorlástörténet című alkotásban egy fiatal rohingya férfi kalauzolja a nézőket a sorstársai álmai és rémálmai között.

A magyar versenyprogramban lesz a premierje Kőrösi Máté Dívák című alkotásának, amely egyben a fesztivál nyitófilmje is. Versenybe száll Oláh Kata a Digitális Nomádom, valamint Shiri Zsuzsa és Wizner BalázsSábesz stikában című filmje. Láthatók lesz még a Tobi színei, az Anyáim története, a Mesék a Zárkából, a Még emlékszem, az Idegek játéka és a Ketten című dokumentumfilmek.

A nemzetközi szekcióban mutatják be többek között a belorusz tüntetések történetét feldolgozó Kurázsit, valamint a Beiskolázva című alkotást, amelyben a konzervatív orosz oktatási rendszer világában beszélgetnek tanárok gyerekekkel emberi jogokról és társadalmi kérdésekről. Az Amíg el nem fogy a szó című díjnyertes amerikai dokumentumfilm egy szklerózis multiplexszel diagnosztizált fiatal férfiről szól, aki a végsőkig harcol az egészségügyi rendszer igazságtalanságai ellen. Három szíriai aktivista tíz év távlatából tekint vissza a háborúra Az emlék a miénk című filmben, míg a Tűzzel írva India egyetlen, dalit nők által vezetett lapjának munkáját mutatja be.

Az Antropocén szekció friss dokumentumfilmeket tűz műsorára az emberiség környezetre gyakorolt hatásáról, például a Kertrendezés, a Felhőcsinálók és a Hakni vége című alkotást.

A versenyprogramok filmjeit a nemzetközi zsűri, a diákzsűri és a közönség értékeli, a nyerteseket a fesztivál záróeseményén, november 13-án hirdetik ki. Az esemény zárófilmje Heddy Honigmann perui születésű holland rendező Százontúliak című alkotása lesz, amelyben százévesnél idősebb emberek osztják meg élettapasztalatukat.