Egy pohár tej, mellette csokis kekszekkel

Így hat a tej rendszeres fogyasztása a magas koleszterinszintre​

Egy tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy a tej fogyasztása milyen hatással van a magas koleszterinszintre, valamint arra, hogy más egészségügyi problémák kialakulását miként befolyásolja. A vizsgálatok meglepő eredménnyel zárultak, így sokak álláspontja megváltozhat a témával kapcsolatban.


Korábban végzett elemzések szerint a telített zsírok összefüggésbe hozhatók a magas vérkoleszterinszinttel, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megemelkedett kockázatával. Ezzel szemben egy új kutatás szerzői arra az eredményre jutottak, hogy a tej és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása alacsonyabb koleszterinszinttel társul.

A PsyBlog cikkében leírtak alapján a mindennapos tejfogyasztók rossz koleszterinszintje lényegesen alacsonyabb volt, mint a nem tejivóknak. Ezeket az eredményeket egy 2 millió emberen végzett, nagyszabású vizsgálat adataira alapozták. Mindezek mellett további pozitív hatásokra is felfigyeltek.

Többek között ez az élelmiszer 14 százalékkal csökkentette a koszorúér-betegségek kialakulásának esélyét, a 2-es típusú cukorbetegség esetében pedig 11 százalékos csökkenést találtak. A szakértők hozzáfűzték, hogy mindez azért alakulhat így, mert a tejet rendszeresen fogyasztó személyek rendelkeznek a laktóz emésztéséhez szükséges genetikai variációkkal.

Egy kis videós ismertető a koleszterinszintről: 

A tanulmány első számú szerzője — Vimal Karani professzor — így nyilatkozott az eredményekről:

„Azt találtuk, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknek a genetikai variációját a magasabb tejfogyasztással hoztuk összefüggésbe, magasabb volt a testtömegindexük, valamint a testzsírjuk is, de ami fontos, hogy alacsonyabb volt a jó és a rossz koleszterinszintjük.

Azt is megállapítottuk, hogy a genetikai variációval rendelkezőknél szignifikánsan alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata.”

A kinyert adatok arra engedik következtetni a szakértőket, hogy tej ivásának drasztikus lecsökkentése nem feltétlenül jár együtt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével. Sajnos azt nem tudták kimutatni, hogy a tejtermékek zsírtartalma okozza-e az alacsonyabb koleszterinszintet, vagy egy eddig teljesen ismeretlen hatást tártak fel. További kutatások szükségesek a témakörön belül.