Eduárd herceg és Károly király

Így került Eduárdhoz, Károly király testvéréhez Fülöp herceg egykori címe

Károly király legfiatalabb testvére, Eduárd hivatalosan is megörökölte apjuk, Fülöp herceg címét. Bár korábban maga II. Erzsébet királynő is így akarta, az új uralkodó mégis fél éven keresztül tanakodott rajta, hogy mi a megfelelő döntés. Így változtak meg a királyi rangok a kinevezést követően.


Eduárd herceg 59. születésnapja alkalmából kapta meg az edinburghi hercegséget. Egészen idáig feleségével Wessex grófjaként és grófnéjeként ismerte őket a világ, innentől viszont új címeik szerint kell szólítani őket.

„A hercegséget utoljára 1947-ben alapították Fülöp herceg számára, Erzsébet hercegnővel kötött házassága után, aki 1952-es trónra lépése előtt az Edinburgh hercegnője címet viselte.

Az új edinburgh-i herceg és hercegné büszkén folytatja Fülöp herceg örökségét, amely a mindenféle hátterű fiatalok lehetőségeinek előmozdítására irányul, hogy teljes mértékben kiaknázhassák a bennük rejlő lehetőségeket”

— áll a palota közleményében.

Mindezek értelmében Eduárd edinburgh-i herceg lett, felesége pedig edinburgh-i hercegné.

A herceg korábbi címét 15 éves fia, Jakab örökölte meg, így mostantól hivatalosan is ő Wessex grófja. A család egyetlen lány gyermeke, Lady Louise nem kapott új címet apja kinevezése után.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg is úgy szerették volna, ha Eduárd örökli a hercegséget, viszont az uralkodónő férjének halálakor a cím Károlyra szállt, mint legidősebb testvérre. Bár ezt a rangot a nevében sosem emelte ki, mégis az övé volt, így trónralépésekor neki kellett döntenie a cím sorsáról. Erzsébet királynő halála után Károlyból király lett, az ő fiából, Vilmosból pedig az új walesi herceg.

Sokáig kérdéses volt, hogy III. Károly oda akarja-e adni testvérének. Egyes szakértők szerint tervben volt, hogy a monarchiának egy lekarcsúsított változatát vezetik be, aminek következtében a cím megmaradt volna a korona birtokában.

Erről Eduárd is tudhatott, hiszen egy korábbi interjúban így nyilatkozott, amikor megkérdezték tőle, mit érez az öröklésével kapcsolatban:

„Elméletben jó volt, réges-régen, amikor ez apám egyfajta vágyálma volt — hogy én kapjam a címet —, és persze ez attól függ, hogy a walesi herceg, amikor király lesz, megteszi-e ezt, szóval várunk és meglátjuk. Szóval igen, elég nagy kihívás lesz ezt elvállalni."

Mindezeken kívül fontos megjegyezni, hogy az Edinburh hercege cím nem száll majd át Eduárd fiára, amennyiben ő meghal. Azt követően feltehetően az egyik walesi hercegi gyermekre száll majd, valószínűleg Lajosra. Azért nem a legidősebb fiúra, Györgyre, mivel ő apja után a következő a trónöröklési sorban.

Forrás: Independent

Nyitókép: Getty