Fiatal pincérnő felveszi a foglalást telefonon az étteremben

Egy étterem, ahol megbüntetnek, ha nem mondod le időben a foglalásod

Előfordulhat, hogy ez a mulasztás akár 60 ezer forintunkba fájhat.


Nem is egy németországi étterem szed díjat azoktól, akik nem időben, vagy egyáltalán nem mondják le az asztalfoglalásaikat. Ez 150 euróba, átszámítva akár 60 ezer forintunkba is kerülhet – írja a Haszon magazin.

Komolyan büntetnek a német éttermek a lemondások mulasztásáért

Sok németországi vendéglőnél gondot jelent, hogy az asztalaikat előre lefoglalók gyakran nem jelennek meg a foglalási időben, vagy túl későn mondják vissza azt. Másoknak sem mindig tudják odaadni a megüresedett asztalokat, így bevételtől esnek el. A probléma leginkább azóta áll fenn, mióta sokkal egyszerűbben és gyorsabban tudunk online asztalt foglalni az éttermekbe.

Ez a jelenség főként a magas árfekvésű éttermeknek okoz gondot és veszteséget. Így néhány vendéglátóhely – érthetően – úgy döntött, hogy előre elkéri a lemondási díjat. Az összeget a le nem mondásnál, vagy a nem időben történő lemondásnál (ha a foglalás kezdet előtt kevesebb mint 24 órával töröltetik) megtartják.

A Magyar Mezőgazdaság információi szerint például a nürnbergi Essigbrätlein fine dining étteremben 150 euró (60 ezer forint) foglalási díjat kell fizetni. Viszont a baden-württembergi Brettenben található Saigon vendéglő 20 eurót számít fel ilyen célra, de csak a legalább nyolc fős foglalások után kérik el előre az összeget.

A trenddel kapcsolatban a német vendéglátóipari szövetség megjegyzi, hogy a magas lemondási díjaknak csak a drágább éttermekben van értelme. Az olcsóbb helyektől inkább távol tartják ezek a tételek a vendégeket.

Nyitókép: Shutterstock