II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg

Hol van a brit koronázási ékszerek legjellegzetesebb darabja? Eltűnt a korona​

Szent Eduárd koronája talán az egyik legfontosabb és legjelentőségteljesebb a koronázási ékszerek közül a brit uralkodócsalád gyűjteményében. Általában a londoni Towerben van kiállítva, jelenleg viszont nincs a megszokott helyén. Mi történt a legendás darabbal?

Szerencsére nem kell megijedni, hiszen egyáltalán nincs szó lopásról. Egy sokkal magasztosabb cél érdekében mozdították el a helyéről, hiszen fel kell készíteni III. Károly király májusban esedékes koronázására. A nagy történelmi múltra visszatekintő koronának van néhány hibája, melyet ki tudnak javítani a nagy napig, másokat viszont szinte lehetetlen kiküszöbölni.

A brit királyi gyűjtemény központi darabját egykoron a régensek koronázásánál használták. Egykoron II. Erzsébet királynő fején is lehetett látni hivatalos keretek között, hiszen a néhai uralkodónő ezt viselte az 1953-as koronázásán. Magát a fejdíszt egyébként 1661-ben készítette Robert Vyner, ékszerész.

A korona összesen 440 drágakövet tartalmaz, köztük zafírokat és rubinokat. Károly király ünnepélyes ceremóniájára apróbb módosításokat kell eszközölni az ékszeren, hogy tökéletesen az új uralkodó fejére illeszkedjen.

Bár a király fejformájához lesz igazítva a korona, a darab legnagyobb hibáján nem tudnak módosítani, mégpedig azon, hogy több mint két kilót nyom. Ez első hallásra nem tűnhet soknak, viszont kifejezetten nehéznek érződik, ha huzamos ideig az ember fejét nyomja, illetve a nyak mozgatását is hátráltatja.

A beszéd olvasása közben például a szöveget szem magasságba kell helyezni, hiszen a koronával együtt nem lehet előredönteni a fejet.

Emellett egy másik koronát is fejére helyeznek majd a rendezvény egy bizonyos pontján, mégpedig a birodalmi állami koronát. Valószínűleg ezt többen ismerik, hiszen Erzsébet királynő fején többször is láthatta a közönség — olvashatjuk a Marie Claire cikkében. Korábban VI. György király is hordta, viszont akkoriban sokkal nagyobb volt. Le kellett kicsinyíteni, hogy a királynő is elbírja és viselhesse.

Elképzelhető, hogy Szent Eduárd koronájával is valami hasonlót kellene kezdeni, de lehet, hogy túl nagy a történelmi jelentősége egy ekkora módosításhoz.

A 2023-ban megszervezésre kerülő koronázás teljesen más lesz, mint azt II. Erzsébet esetében láthattak az emberek. Az új uralkodó számos módosítást eszközölt a tervekben, többek között a létszámot és a rendelkezésre álló időt is lecsökkentette a modernizálás jegyében. További változtatásokról egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Nyitókép: Getty