Női kollégák boldogan ülnek a laptop előtt

Nemsokára megtudjuk, hogy mennyit keres a kollégánk

A bértranszparencia, azaz a bérek nyilvánossá tétele és a bérezés az egyik legnagyobb kihívással járó kérdéskör az üzleti életben. Ehhez a kérdéskörhöz cégkultúrától függően máshogy állnak a szakemberek, főként a munkáltató és a munkavállaló közötti feszültségek miatt. De mennyit kell várnunk, hogy megtudjuk: mennyit keres a kollégánk?


Az országok és a vállalatok részéről is egyre inkább elvárás a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) elérése, így a bértranszparencia is kiemelt helyet kapott a változási folyamatokban.

Nemek közötti egyenlőség

Az egyik kapcsolódó fő ok, az a Nemek közötti egyenlőség, valamint a Tisztességes munka és gazdasági növekedés. Utóbbinál a tisztességes munka feltételei megkövetelik a munkáért járó bér megfizetését, és mellette azt is, hogy alapvető szükségleteket és szociális biztonságot nyújtson a munkavállalóknak.

Ugyanakkor a Nemek közötti egyenlőség is egy roppant fontos tényező, ha a bértranszparencia kérdéskörét vizsgáljuk.

Talán mindenki számára ismerős a „gender pay gap”, vagyis a nemek közötti bérszakadék fogalma, ami a férfiak és a nők keresetei közti egyenlőtlenségre hívja fel a figyelmet. A gazdaság egészét tekintve – az Eurostat adatai szerint – 2020-ban a nők bruttó órabére átlagosan 13 százalékkal volt alacsonyabb a férfiakénál az Európai Unióban. Magyarország sajnos itt élvonalban van, az ötödik helyen, 17,2 százalékos bérkülönbséggel – írja a Profession.

Mikor következhet be a bértranszparencia? 

A jövőben a fizetések nyilvánossá tétele könnyen elvárássá és előírássá válhat, bár nincsenek eldöntött irányok a kérdésben. Azokban az országokban, ahol a téma felmerül, jelenleg „csak” társadalmi elvárásként jelenik meg, de később, ha valóban elfogadásra kerülnek az európai uniós javaslatok, több hazai cégnél is előírássá válhat.

Ha megjelenik egy álláshirdetésben a várható fizetés mértéke, akkor házon belül a hasonló pozícióban dolgozók óhatatlanul a saját keresetükhöz fogják hasonlítani. Nehéz megmagyarázni egy régóta a cégnél dolgozó kollégának, hogy azért magasabb az új munkatárs fizetése, mert a munkaerőpiac adott körülményei miatt csak több pénzért tudták felvenni az illetőt – ez valószínűleg nem fogja megnyugtatni. Tehát ahhoz, hogy az átláthatóság ne okozzon ilyen konfliktusos helyzeteket, bérfeszültséget, bele kell nyúlni a bérekbe: ki kell alakítani egy új bérpolitikát, és talán, ami a legfájóbb része lehet ennek munkáltatóként, hogy egészen biztosan jelentős költségekkel fog ez járni”

– mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Nyitókép: Shutterstock