Lézeres kezelést kapó nő

Tényleg olyan jók a lézeres kezelések az aknés hegek eltávolítására?

Ha pattanásokkal küzdöttél vagy hajlamos voltál azok piszkálására, lehetséges, hogy enyhe vagy súlyos pattanásos hegek maradtak utána. A vény nélkül vagy azzal kapható szérumok és foltkezelés mellett az aknés hegek lézeres kezelése népszerű, hatékony és jól bevált terápia.

A lézeres kezelés hatékony a hegszövet felbontásában és az új kollagén képződésének előidézésében, ami idővel enyhíti a hegek megjelenését, magyarázza Dr. Dustin Portela bőrgyógyász. Ettől függetlenül nehéz döntés, hogy belevágjunk-e a pattanásos hegek lézeres kezelésébe, mivel idő-és pénzigényes. Éppen ezért fontos, hogy minden információnak a birtokában legyünk, mielőtt döntenénk. Az alábbiakban a lézeres terápiák közötti különbségtől a kockázatokon át a reális eredményekig mindent bemutatunk. Fontos, hogy ez nem helyettesíti a megfelelő szakemberrel való konzultációt.

Tényleg hatékony a lézeres kezelés?

A lézeres kezelések bizonyos mértékig eltüntetik a pattanásos hegeket. Ez nem egyik pillanatról a másikra történik, hosszabb, többkezeléses folyamatról van szó, melynek pontos számát a szolgáltató határozza meg. A változás azonban valóban jelentős, ha a kezelés megfelelően történik.

Dr. David J. Goldberg, a Schweiger Dermatology bőrgyógyász szakorvos és a kozmetikai bőrgyógyászat igazgatója szerint a cél 50-75 százalékos javulás.

„A hegek mások számára és a képeken sokkal jobban fognak kinézni, de a páciens még mindig láthatja, hogy volt ott valami.”

A gyógyulás mértéke erősen a hegesedés súlyosságától a beavatkozást megelőzően. Általában a színváltozásoktól a legkönnyebb megszabadulni, míg a textúra eltüntetése hosszabb időt vesz igénybe. Portela elmondása szerint enyhe, és néhány esetben közepes mértékű hegesedés esetén a hegek nyomai teljesen eltüntethetők.

„A súlyos aknés hegekkel nem biztos, hogy 100 százalékos javulást lehet elérni, de gyakran nagy előrelépések is elérhetők”

– teszi hozzá.

Lézer típusok

Az aknés heg kezelésére használt lézer konkrét típusa a hegek súlyosságától és a rendelkezésre álló eszközöktől függ. A gépek többsége két fő ablatív és nem ablatív kategóriába sorolható. Az ablatív lézerek agresszívabbak, nagyobb az állásidő, és kevesebb kezelést igényelnek, míg a nem ablatív lézerek kevésbé agresszívek, minimális vagy semmilyen állásidővel nem rendelkeznek, és több kezelést igényelnek. mondja Goldberg.

Ablatív lézer

A súlyos pattanásos hegekre általában az ablatív frakcionált lézerek, például a CO2 vagy az Erbium lézerek reagálnak a legjobban. Ezek a gépek a bőrben lévő vizet megcélzó, hullámhosszú lézert használnak, mely kis lyukakat éget a bőrbe rácsszerű mintázatban. A sérülési zónákat kezeletlen bőrterületek választják el egymástól, így a gyógyulás gyorsan bekövetkezhet, magyarázza Portela. A kezelés során létrejött mikro-sérülések új kollagén képződését indítják el, lebontják a sűrű hegszövetet, és egyenletesebb tónust és textúrát eredményeznek.

Nem ablatív lézer

Az enyhe vagy közepes mértékű pattanásos hegesedés, valamint a kamaszok esetében használatos alapvetően, de itt is több alkalom biztosít garantált eredményt.

Az egyik népszerű nem ablatív lézer a Lutronic Ultra, túlium alapú gázlézer, mely nagyon hatékony az aktív pattanások, pattanásos hegek és az azokból visszamaradt hiperpigmentáció esetén. Mélyebben tud behatolni a bőr sejtszintjébe, ahol felbontja a melanocitákat, a hiperpigmentációt létrehozó színeződést. Ez is segít kis mikrocsatornákat létrehozni a bőrben, hogy az aktív pattanásokat feloldja.

A lézeres kezelés inkább kellemetlen, mint fájdalmas. Mivel hőt indukálnak a bőrben, nem a legjobb élmén, deáltalában elég egy helyi érzéstelenítő krém használata az esetleges fájdalom elkerüléséhez.

Microneedling

Bár nem lézer, de ez apró sérüléseket okoz a bőrben, és kollagéntermeléshez vezethet. A microneedling újabb, high-tech kiterjesztése az úgynevezett rádiófrekvenciás microneedling (RFMN), mely szintén rendkívül hatékony a kollagén növekedésének elősegítésében az apró tűkből álló rácsaival. Ezeket amelyeket a bőrbe nyomva a tűk között rádiófrekvenciás áramot vezetnek, amely felmelegíti a bőr mélyebb rétegeit és serkenti a kollagén növekedését.

Mennyi ideig tart a gyógyulás és mikor látható az eredmény?

A felépülési idő az ablatív lézeres kezelés után néhány nap és egy hét között van, a nem ablatív lézerrel végzett kezelés után már néhány óra múlva rendben lesz a bőr. Az eredményre azonban ennél valamivel többet kell várni, mivel több kezelésre van szükség, általában négy-hat hét különbséggel. A végső eredmény az utolsó kezelés után hat hónappal látható.

Lehetséges kockázatok

Az első és legfontosabb szempont, hogy képzett szolgáltatónál végeztessük a kezelést, mert ha a lézer kezelője tapasztalatlan, a lézerek helytelenül égethetik meg a bőrt, vagy rosszabb hegesedéshez és pigmentációhoz vezethetnek. Ez különösen fontos a melaninosabb bőrű emberek esetében. A nem ablatív lézeres kezeléseknél előfordulhat, hogy a pigmentált hegek átmenetileg sötétebbé válnak, mielőtt világosabbak lennének.

A kockázatok között szerepel még a fertőzés veszélye az ablatív lézerkezelés vagy mikronedling esetében, mivel sérülést okoz a bőr felső rétegén.Ez viszonylag ritka, ha az utókezelés megfelelő.

Utókezelés

Az alkalmazott lézer típusától függően változik, mindig kövessük a klinika által adott utasításokat. Fontos, hogy ne használjunk semmilyen aktív hatóanyagot (retinoidok, hámlasztók, kémiai hámlasztóoldatok, szérumokr), alapvető, hidratáló rutint végezzünk, amely gyengéd tisztítószerrel és hipoallergén krémalapú hidratálóval egészül ki.

A lézeres kezelés típusától függetlenül minden reggel használjunk fényvédőt, és néhány hónapig kötelező a napfény kerülése a hiperpigmentáció csökkentése miatt.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock