Méh ábra, mögötte kezét az alhasán tartó női kéz

Nehezen felismerhetők a méhnyakrák bizonyos jelei

A tünetek némelyike összetéveszthető a menstruációs problémákkal.

1. Fájdalom vagy vérzés szex közben vagy után

Sokszor előfordul, hogy a nőknek hüvelyi vérzésük lesz, általában a szexuális együttlét után, vagy nagy fájdalmat éreznek annak során. Nagyon nehéz megkülönböztetni a méhnyakrákkal kapcsolatos vérzést és a szexből eredő fájdalmat más dolgoktól, például a hüvelyszárazságtól vagy akár a méhben lévő miómáktól. De fontos, hogy a szexuális együttlét utáni vérzésnek nem szabadna állandóan jelentkeznie. Rengeteg jóindulatú oka lehet, de ezt mindenképpen jelezni kell az orvosnak, különösen, ha a tünetek hirtelen jelentkezik.

2. Rendszertelen menstruációs ciklus

Ha megjön a menstruációnk, minden hónapban másképp nézhet ki és másképp érezhetjük azt – néha rövid és könnyű, vagy elhúzódó és nehéz. Amikor a menstruációd nem normális, a testünk arra ösztönözhet, hogy figyeljünk oda. Ez általában a betegség egyik legárulkodóbb jele.

Ha a menopauza után, a menstruációk között, vagy sokat vérzünk (egy-két óránként átázik a betét vagy a tampon), vagy a menstruációd hét napnál tovább tart – az méhnyakrákot is jelezhet.

Figyeljük a furcsa vérzési mintákat, különösen, ha néha kimarad a menstruációnk, máskor pedig hirtelen teljesen átázik a betétünk. Ilyenkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

3. Kellemetlen hüvelyi folyás

A hüvely váladék kibocsátásával tisztítja magát. Ennek enyhe szaga lehet, amely a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban vagy akár edzés után erősebb. A méhnyakrák egyik jele lehet a különösen erős szag, különösen, ha ehhez rendszertelen menstruáció társul.

Bár egyes nemi úton terjedő betegségek, például a trichomoniázis és a gonorrhoea hasonló szaggal jelentkezhetnek, a méhnyakrákos váladék szaga általában rosszabb. A daganat egyre nagyobbra próbál nőni, és rengeteg elhalt szövet van benne, ezt érezzük az ilyen típusú rákos megbetegedéseknél. Bár a folyásnál gyakran a szaga a legmeghatározóbb jellemző, a váladék lehet vizes, rózsaszínű, halvány, sárgás, barna vagy vérrel kevert.

4. Bél-és hólyagproblémák

A rákos sejtek vagy daganatok a méhnyak mellett más környező részeket is nyomhatnak, mint a hólyag és a belek, így nem ritka tünet a gyakori vizelési inger vagy más, azzal vizeletrekedési problémák. A méhnyakrákkal diagnosztizált személyeknél sokszor székrekedésre is panaszkodnak.

Fájdalom és duzzanat a test különböző részein

A méhnyakrák előrehaladtával medence, hát, has vagy lábfájdalom jelentkezhet, de előfordulhat lábduzzadás, azaz nyiroködéma is, ami akkor fordul elő, ha valami befolyásolja a nyirokrendszert, és a test egy bizonyos részén folyadék halmozódik fel.

Ez annak a következménye, hogy a rák olyan mértékben növekszik, hogy elzárja a láb vérellátását és az abból való véráramlást. Ez a fajta lábdagadás és fájdalom általában a betegség nagyon késői stádiumában jelentkezik, így párosulhat a fent említett egyéb tünetekkel is (erős szagú folyás, fájdalmas szex, rendszertelen menstruáció).

Nagyon gyakori, hogy a nőknek, különösen szülés után vagy a várandósság alatt ilyen típusú fájdalmaik vannak, azonban ha más tünetek, például rendellenes vérzés mellett ez is megjelennek, mindenképp ajnlott legalább egy kismedencei vizsgálat elvégzése.

6. Kóros PAP-teszt

Nem feltétlenül a méhnyakrák tünete, de lehetnek rákot megelőző elváltozások, amelyek bár teljes mértékben kezelhetők a korai szakaszban, de hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak. Ha az orvos gyanús elváltozást észlel, további vizsgálatokat rendelhet el, például kolposzkópiát, melynek során egy megvilágított, nagyítóval ellátott eszközzel alaposan megvizsgálják a hüvelyt, a szeméremtestet és a méhnyakat.

A méhnyakrákot kezelési stratégiái sokkal jobbak lettek az elmúlt öt évben, sok új típusú gyógyszert, immunterápiát és célzott terápiát hagyott jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA).

(Glamour UK)

Nyitókép: Shutterstock