Méh formájú papírmodell rózsaszín háttéren.

Megduplázhatja a méhnyakrák kockázatát ez az állapot

Becslések szerint az Egyesült Királyságban a méhnyakrákos esetek közel egyharmadát a túlsúly és az elhízás okozza.

A Cancer Research UK által finanszírozott tanulmány megállapította, hogy minden öt plusz testtömegindex (BMI) egységgel 88%-kal nőtt a kockázat. A kutatók mintegy 120 000 ausztrál, belga, német, lengyel, svéd, brit és amerikai nő genetikai mintáit elemezték, akik közül mintegy 13 000-en szenvedtek endometriumrákban.

A 14 olyan tulajdonság markereit vizsgálva, amelyek kapcsolatba hozhatják az elhízást és a méhrákot, két olyan hormont – az éhgyomri inzulint és a tesztoszteront – találtak, amelyek növelik a betegség diagnózisának valószínűségét, írja az Independent.

Azzal, hogy pontosan azonosították, hogyan növelhetik a hormonok a kockázatot, a tudósok a jövőben gyógyszerekkel szabályozhatják e hormonok szintjét azoknál az embereknél, akiknél már nagyobb a rák kialakulásának veszélye.

„Ez a tanulmány egy érdekes első lépés abba az irányba, hogy a genetikai elemzéseket hogyan lehetne felhasználni annak feltárására, hogy az elhízás pontosan hogyan okoz rákot, és mit lehet tenni ellene. Az elhízás és a méhrák közötti kapcsolat jól ismert, de ez az egyik legnagyobb tanulmány, amely molekuláris szinten vizsgálta, hogy ez pontosan miért van így. Várjuk a további kutatásokat, amelyek azt vizsgálják, hogyan használhatjuk most fel ezt az információt arra, hogy segítsünk csökkenteni a rák kockázatát az elhízással küzdő embereknél”

– mondta el Emma Hazelwood, a tanulmány vezető szerzője.

A Bristoli Egyetem lektorált tanulmánya, amely a BMC Medicine című szaklapban jelent meg, az elsők között van a maga nemében, amely az élethosszig tartó magasabb BMI hatását vizsgálja a méhrák kockázatával kapcsolatban, nem egy ideiglenes pillanatfelvétel.

A túlsúlyosság vagy elhízás a második legnagyobb mértékben megelőzhető rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, a becslések szerint minden 20. esetből több mint egy ennek következménye.

A méhrák, amely életük során minden 36. brit nőt érint, különösen szorosan kapcsolódik az elhízáshoz, amely az esetek mintegy harmadát okozza.

„Az ehhez hasonló tanulmányok alátámasztják azt a tényt, hogy a túlsúly vagy elhízás a második legnagyobb rákos megbetegedési oka az Egyesült Királyságban, és segíthetnek abban, hogy elkezdjük meghatározni az okokat”

– fogalmazott Dr. Julie Sharp, a Cancer Research UK egészségügyi információs részlegének vezetője.

„Ez kulcsfontosságú szerepet fog játszani annak feltárásában, hogyan lehet a jövőben megelőzni és kezelni a rákot”

– tette hozzá.