white and orange medication pill

Ez a vitamin rengeteget segít a fogyásban

A kutatás résztvevői, akik szedték ezt a vitamint, már úgy is fogytak, hogy sem extra mozgást, sem egyéb életmódbeli változtatást nem végeztek.


Az elmúlt évszázad során pirulák százait fejlesztették ki, hogy segítsék a fogyást, sajnos azonban ezek többsége nem állta ki a tudomány próbáját, és a kutatások nem támasztották alá a hatásosságukat.

Azonban végre egy érkezett egy jó hír azoknak, akik továbbra is szeretnének egy kis segítséget a fogyókúrájukhoz: egy újabb tanulmány bizonyította, hogy a könnyen hozzáférhető és egyéb előnyökkel is bíró D-vitamin rendszeres szedése anélkül is segít megszabadulni a kilóktól, hogy egyéb erőfeszítést bevetnénk – szemlézte a hamuesgyemant.hu.

d vitamin kapszula

Fotó: Nicolas Solerieu/Unsplash

Persze ettől függetlenül az orvosok továbbra is diéta és testmozgás kombinációját ajánlják az egészséges testsúly eléréséhez, a Di-vitaminos étrend-kiegészítő inkább az eredményeket pörgetni hivatott.

A vizsgálathoz 50 túlsúlyos nőt kértek fel, közülük 25-en hat héten keresztül napi közel 10 ezer NE-nek megfelelő D-vitamin adagot kapott, a másik 25 pedig placebót.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin-hiány gyakoribb az elhízott emberek körében, és fordított összefüggés volt a D-vitamin, a testtömegindex és a testsúly között.

– írják a kutatás szerzői.

A súly mellett egyéb tényezőket is figyeltek: megmérték a résztvevők derék- és csípőkörfogatát, koleszterinszintjét és más biológiai markereket a táplálékkiegészítés előtt és után. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a D-vitamint szedők 3,5 kilót fogytak a hat hetes kísérlet során.

A 20-40 év közötti elhízott és túlsúlyos nőkön végzett kettős klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a D-vitamin 50 ezer NE/év dózissal történő kiegészítése 6 héten keresztül szignifikánsan csökkentette az átlagos BMI-t [testtömegindex], a testsúlyt, másrészt növelte a D-vitamin-szintet a kontrollcsoporttal ellentétben.

– magyarázták a szerzők.​


Nyitókép: Michał Parzuchowski/Unsplash