Két csésze cappucino kék színű bögrékben

Egy csepp ebből az italból a reggeli kávéban javíthat az egészségünkön

Korábban már számos kutatás és tanulmány megállapította, hogy a kávénak mentális és fizikai egészségügyi előnyei is vannak. Örömet okoz, fokozza a koncentrációt, összehozza az embereket és mennyei az íze és az illata is. Egy új tanulmány szerint azonban egy hozzáadott itallal fokozhatjuk a reggeli kávénk jótékony hatásait.


Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy már a kávé illatától is ébernek érezzük magunkat, és a kávérajongók szerencséjére ennek az italnak számos egészségügyi előnyei is vannak. A kávé gyulladáscsökkentő antioxidánsok forrása, és edzés előtt fogyasztva zsírégető hatású is lehet.

Egy új kutatás pedig azt is megállapította, hogy egy csepp fehérjetartalmú tej hozzáadása még tovább fokozhatja a kávé egészségügyi előnyeit.

A Koppenhágai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a polifenoloknak nevezett antioxidánsok, (melyek főként a kávéban és a teában találhatók meg) hogyan lépnek kölcsönhatásba az aminosavakkal, melyek a fehérjék építőkövei, és azt találták, hogy a kettő kombinációja kétszer akkora hatással van a sejtgyulladás elleni küzdelemre, mint a polifenolok önmagukban.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a polifenolok és a fehérjék közötti reakció az általunk vizsgált tejes kávéitalok egy részében is megtörténik. Valójában a reakció olyan gyorsan zajlik le, hogy nehéz volt elkerülni az eddig vizsgált élelmiszerekben"

– mondja Marianne Nissen Lund élelmiszertudós, a tanulmány társszerzője.

Természetesen még további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy mit jelentenek ezek az eredmények pontosan az emberi egészség szempontjából. Ez a tanulmány csak azt vizsgálta, hogy az immunmediátorok egyetlen típusa hogyan reagál a kávéhoz hasonló vegyi anyagokra laboratóriumi körülmények között.

Nyitókép: Shutterstock