Leonardo DiCaprio és Kate Winslet a Titanic című film egyik jelenetében

4 ok, amiért a Titanic 12 éven át a kasszasikerlista élén állt

A Titanic időtlen szerelmi történet, amely 12 éven keresztül a kasszasikerlista első helyén állt. De hogyan tudott a nemrég 25. évfordulóját ünneplő film ilyen sokáig a csúcson maradni?


James Cameron 1997-ben forgatott Titanicja 12 éven át verhetetlen volt a kasszáknál, és nem meglepő, hogy csak Cameron saját filmje tudta letaszítani a második helyre. A Titanic az Oscar-történelem egyik legtöbbet díjazott filmje lett, 11 győzelemmel, köztük a hőn áhított legjobb filmnek járó díjjal. Cameron történelmi alkotása egyben az Oscar-történelem legtöbb jelölést kapott filmjei közé tartozik, a La La Land és a Mindent Éváról című filmek mellett, a maguk 14-14 jelölésével.

A Titanic nem aratott azonnal hatalmas sikert, és a 200 millió dolláros költségvetéssel, ami a '90-es években még rendkívülibbnek számított, úgy tűnt, Cameron talán nem fogja visszahozni az összes pénzt, ami a film elkészítésébe került. Szerencsére bebizonyította, hogy a kemény munka megtérült. Az Oscar-díj fellendítette az eladásokat, és 1998 végére a Titanic letaszította a Jurassic Parkot az első helyről, ahol egészen addig maradt, amíg 2009-ben be nem mutatták Cameron első Avatar-filmjét. Hogyan is sikerült pontosan a kasszasikerfilmnek ezt a hihetetlen teljesítményt elérnie?

1. Cameron új szintre emelte a Titanic történetét

A Titanic története évtizedek óta lenyűgözi a társadalmat. Hogyan lehetett ennyi ember ennyire biztos abban, hogy egy hajó elsüllyeszthetetlen, hogy aztán egy jéghegynek kormányozzák, és az óceán fenekére süllyedjen? Cameron kihasználta ezt a rajongást, mert tudta, hogy a számára elérhető technológia, valamint a történetmesélő képessége és kreativitása a hajó rajongóit a moziba fogja csalogatni, hogy megnézzék a filmjét az első bemutatásakor és az azt követő számos újrakiadás során.

Bár egyesek nem értenek egyet Cameron szerelmi történetével, és úgy érzik, a film erősebb lenne, ha több történelmi személyiségre koncentrálna, Jack Dawson és Rose Dewitt Bukater története kétségtelenül Cameron alkotásának legerősebb része, nem csoda, hogy a mai napig különböző elméleteket gyártanak a rajongók, miért és hogyan fért volna fel Jack mégis az uszadékfára Rose mellé és élhette volna túl.

2. Történelmi pontosság

Cameron Titanicja a legismertebb film a hajóról, de nem ez az egyetlen. Az 1912-es elsüllyedést bemutató filmek listája igen széles, beleértve az 1999-es A Titanic legendája című animációs filmet is, amelyben egy csapat egér dolgozik a hajón.

A legnépszerűbb azonban Cameron alkotása mellett Roy Ward Baker 1958-as Egy emlékezetes éjszaka című filmje. Egyesek Baker verzióját tartják jobbnak a történelmileg pontosabb ábrázolás miatt, és mert az nem tartalmaz kitalált szerelmi történetet, amely elvonja a figyelmet a valós eseményekről.

Cameron úgy szentelte magát a Titanicnak, mint senki más, és bár az volt az előnye, hogy a filmjét azután készítette, hogy a hajót felfedezték az óceán fenekén, sok filmes még akkor sem vette volna a fáradságot, hogy lemegy és megnézi a hajót, ha megtehette volna. A rendező viszont 33 alkalommal merült le a Titanichoz, ebből 12 alkalommal a film forgatása közben. Bár a film szerelmi története és annak néhány más kreatív szabadsága, mint például Murdoch tiszt öngyilkossága, nem volt történelmileg pontos, Cameron a díszletét mindenképpen annak akarta beállítani.

A hajóról és testvérhajójáról, az Olympicról készült képek nem voltak elegendőek a rendezőnek ahhoz, hogy újraalkossa az, személyesen szerette volna megtapasztalni, hogy lássa, hol ragyogott egykor minden romló csillár, hol nyílt ki minden ajtó, amelyen az első osztályú vendégek sétálhattak be, és hol lappang még mindig az 1912-es tragédia összes szelleme. Az elsüllyedt hajóról készült felvételeket is felhasználta a filmben, amit egyetlen más Titanic-film sem tett meg.

A 200 millió dolláros költségvetéséből Cameron képes volt a hajó külsejét és számos belső terét is tökéletesen újjáépíteni. A film díszletének fő lépcsőháza kísértetiesen hasonlít arra, amelyet az utasok 1912-ben valóban használtak. A hajó és történelmének hívei számára sokat jelentett, hogy Cameron pontosságával tisztelgett a Titanic előtt. Természetesen olyan történelmi személyiségeket is bevont, mint Molly Brown és Smith kapitány, így a történet valóban életre kelt a vásznon.

3. A szereplőgárda erőssége

Amikor Cameron Jack és Rose szerepét Leonardo Dicaprióra és Kate Winsletre osztotta, egyikük sem volt még hollywoodi sztár. Dicaprio már leforgatta Baz Luhrmann Rómeó és Júlia című filmjét, de még nem mutatták be. Végül Luhrmann filmje egy évvel a Titanic előtt került a mozikba, és ezzel a színész a legújabb tini szívtipróként került reflektorfénybe, amit a média Leo-mániának nevezett. Winslet ekkor leginkább az Értelem és érzelem című filmben Emma Thompson mellett nyújtott alakításáért volt ismert, amiért megkapta első Oscar-jelölését.

Miután bemutatták a Titanicot, Dicaprio és Winslet karrierje valósággal berobbant, és amikor a film még majdnem egy évvel a bemutató után is a mozikban volt, egyre több rajongó rohant a mozikba, hogy lássa Jack és Rose szerelmi történetét. A filmben olyan híres arcok is szerepeltek, mint Kathy Bates, Billy Zane és Bill Condon, de azt Leo és Kate tette ennyire sikeressé.

4. Óriás költségvetés és diadalmenet

A Titanic 1997. decemberi és az Avatar 2009. decemberi bemutatója között rengeteg más filmet mutattak be, de egyik sem tudta legyőzni a Titanic diadalmenetét. Egyetlen romantikus film sem tudta felvenni a versenyt Jack és Rose szerelmével, egyetlen más tragédia sem volt olyan nagyszabású, mint a Titanicé, és bizonyára a legtöbb más filmnek nem volt akkora a költségvetése, hogy akár csak megpróbálja elérni a Titanic teljesítményét.

A 2019-es Bosszúállók: Végjáték volt az, ami az Avatart a második helyre taszította, tíz évvel a megjelenése után, és mivel a Marvel rajongótábora ekkora, volt is ereje hozzá. Bár Cameron azóta az Avatarral visszaszerezte az első helyet, a Végjáték még mindig az Avatar: A víz útja és a Titanic előtt áll. Cameron számos újra kiadásával azonban a Titanic bármikor visszakapaszkodhat. Cameron 2012-ben a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából egy tömeges újra kiadással készült, 2023 februárjában pedig a film 25 éves évfordulója alkalmából egy újabbal.

A rendező elkötelezettsége, hogy a közönség 25 éven át újra és újra megnézhesse a filmet a mozikban, lehetővé tette, hogy a film folyamatosan virágozzon, és minden idők egyik legnagyobb filmjének sikere az, ami miatt a Titanic tovább maradt az első helyen, mint ameddig a hajó megépítése tartott.

(Screen Rant)

Nyitókép: CBS via Getty Images