Netflix felirat régi tévé képernyőjén, kék háttér előtt

Nem megy jól a Netflix jelszómegosztást megszüntető tesztüzeme

Nem működik jól a Netflix jelenleg Costa Ricában, Chilében és Peruban is zajló új rendszerének tesztüzeme, amellyel a jelszavukat megosztó emberekre akarnak lecsapni.

A Netflix áprilisban jelentette be, hogy fel fog lépni a jelszómegosztás ellen, miután legalább 100 millió felhasználójuk nem fizet a szolgáltatásért. A streamingszolgáltató ezt úgy kívánja elérni, hogy extra díjat számolnának fel a háztartáson kívüli fiókok után. Ennek első lépéseként figyelmeztetés küld majd azoknak, akiknek a háztartásukon kívüli extra fiókjaik vannak, majd az előfizetési díjukban plusz költséget számolnak fel.

A Netflix egyes országokban már teszteli a rendszert, Peruban 2,13 dollárt, Costa Ricában 2,99 dollárt, míg Chilében 2,92 dollárt számítanak fel az extra fiókok után.

Úgy tűnik azonban, hogy az alapvető probléma az üzenetküldésnél van. A Netflix 2 vagy 3 dollárnak megfelelő összeget számít fel, ha valaki a háztartásán kívül bárkivel megosztja a fiókját, de a „háztartás” pontos meghatározása elég homályosnak és korlátozónak tűnik.

A Netflix hivatalos álláspontja szerint a háztartás „kizárólag azok az embereke jelöli, akikkel az előfizető együtt él”, és nem az előfizető közvetlen családtagjai.

A Rest Of World nevű lap szerint ez „a felhasználók önkényes diszkriminációjának” tekinthető. Alapvetően úgy tűnik, hogy a Netflix-fiókot fizikai helyhez kötnék, ami egy csomó kérdést vet fel, amit a streamingszolgáltató nem tudott egyelőre megolani – például mi van, ha elköltözünk, vagy nyaralni megyünk, esetleg a gyerekünk iskolába megy, és ezekről a helyekről lépünk be a platformra.

A Rest Of World több mint egy tucat perui Netflix-előfizetővel beszélt, akik elmondták, hogy zavarban vannak az új szabályokkal kapcsolatban, és hogy a Netflix nem is érvényesíti azokat.

Egy névtelen ügyfélszolgálati munkatárs szerint azt mondták nekik, hogy ha egy ügyfél telefonál és panaszkodik, akkor egy speciális ellenőrző kódot kell kapnia, amely lehetővé teszi, hogy több helyen is használhassa a fiókját. Tehát, még a Netflix sem tűnik különösebben érdekeltnek abban, hogy ragaszkodjon ehhez a rendszerhez.

A hátránya az, hogy ezek mind megoldható problémáknak tűnnek, vagy olyan problémáknak, amelyeket a Netflix egyszerűen figyelmen kívül hagyhat. A fiók fizikai helyhez kötése csak akkor jelent problémát, ha úgy gondoljuk, hogy a Netflixet valójában nem érdekli igazán az ügyfelek átverése. Mivel egyáltalán a megosztás elleni fellépésről beszélünk, elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a szolgáltatót mennyire érdekli a dolog.

A.V. Club

Nyitókép: Shutterstock