A Ne nézz fel! című film részlete

16 Oscar-jelölt film, amit akár már ma is megnézhetünk online​

A héten bejelentették az Oscar-díjátadó jelöltjeinek listáját, melyen rengeteg nagyszabású és zseniális alkotás kapott helyet. Annak érdekében, hogy mindenki be tudja hozni az esetleges lemaradását, összeszedtük azokat a filmeket, melyeket már ma meg lehet nézni online.


A kutya karmai közt

A Netflix utóbbi szezonjának messze az egyik legkedveltebb darabja, melyet a Velencei Filmfesztiválon mutattak be először. Összesen tizenkét jelölést kapott, köztük a legjobb filmnek járó díjra, valamint a rendezőnek járó írói elismerésre is. Ezek mellett több színész is esélyt kapott a győzelemre: Benedict Cumberbatch a legjobb színész, Kirsten Dunst a női mellékszereplőnek járó, Jesse Plemons és Kodi Smit-McPhee pedig a mellékszereplő kategóriában száll versenybe.

Belfast

Az akadémia nagyon odáig van a Belfastért, hiszen 7 jelölést is megszavaztak az alkotásnak. A legjobb film, eredeti forgatókönyv és a rendezés kategóriában is esélyesnek látják a filmet, melyben egy szűkkörű, ír család tagjait külső veszély fenyegeti.

Richard király

Will Smith már a harmadik díjra pályázhat a Richrad királyban nyújtott szerepéért, melyben a teniszbajnok Serena és Venus Williams apját alakítja. A produkció hat jelölést kapott, köztük pedig Beyoncé elbűvölő dala, a Be Alive is bekerült a legjobbak közé.

Encanto

A Disney egyik legújabb, megállíthatatlan sikernek örvendő animációs filmje három jelölést kapott az akadémiától. A legjobb animációs film kategóriában az egyik legesélyesebb jelölt lehet, a legjobb eredeti zenéért pedig Germaine Franco műve, a Dos Oruguitas száll ringbe. Csodával határos módon a We Don't Talk About Bruno — mely első helyezést ért el Billboard Hot 100-as listáján — nem érintette meg a döntőbizottságot. A mese mindenki számára megtekinthető a Disney+ kínálatában.

Az élet Ricardóéknál

Bár kétséges volt, a Lucille Ball és Desi Arnaz kulisszák mögötti történetét feldolgozó film mégis három színészi Oscar-jelölést szerzett. Nicole Kidman, Javier Bardem és J.K. Simmons a húzónevei a filmnek, így ők megérdemelnék az elismerést kiemelkedő teljesítményükért. A korlátozások miatt csak csökkentett számban vetítették a mozikban, azóta pedig kizárólag az Amazon Prime oldalán lehet lepörgetni.

The Eyes of Tammy Faye

Ebben az életrajzi filmben Jessica Chastain és Andrew Garfield alakítják Tammy Faye és Jim Bakker televíziós evangélistákat. Chastainnek ez a harmadik Oscar-jelölése, korábban 2011-ben és 2012-ben kapott lehetőséget. Akik még nem látták ezt a filmet, ők az HBO Max streaming szolgáltató platformján pótolhatják hiányosságukat.

Ne nézz fel!

A Netflix világkatasztrófa köré épített drámája egészen négy jelölésig szárnyalt, de a hatalmas sztárparádé ellenére egyik színész sem kapott esélyt. Mivel a legjobb film kategóriában is indul, így ez lehet a tizenharmadik olyan produkció, amely színészi jelölés nélkül kapja meg a címet.

Dűne

Frank Herbert 1965-ös sci-fi regénye ihlette Denis Villeneuve-öt a film elkészítésére, a végeredmény pedig egy nagyszabású, vizuálisan lenyűgöző remekmű. Az egyik legtöbb jelölést kapta, konkrétan tíz kategóriában indulhat a szobrokért folytatott versenyben. A Dűne premierje tavaly ősszel volt a Velencei Filmfesztiválon, majdnem egy évvel azután, hogy a 2020-ra tervezett bemutatót a koronavírus miatt elhalasztották. Nagyon sokak számára ez a 2021-es év egyik legjobb filmje.

Menekülés

Jonas Poher Rasmussen történelmet írt az Oscar-díj történelmében, hiszen a legjobb animációs film, dokumentumfilm és nemzetközi játékfilm kategóriákban is nevezést kapott. Egy egykori, afganisztáni menekültgyerek életét követhetjük nyomon, melyet saját maga mesél el 20 évvel a történtek után. A tragikus és megindító történet a Hulu kínálatában felkereshető.

Coda

A kritikusok többsége elismerően nyilatkozott a sztoriról, és egyértelműen rekordokat döntögetett az Apple TV+-on elért 25 millió dolláros bevételével. Három Oscar-díj jelöléssel büszkélkedhet: legjobb film, adaptált forgatókönyv és a mellékszereplőknek járó elismerésért is rajtvonalhoz állhat Troy Kotsur.

Tick, Tick... Boom!

Lin-Manuel Miranda első rendezése két mezőnyben indul. Miradandát egyébként a legjobb eredeti dal kategóriában is jelölték a Dos Oruguitas című remekművéért, így akár két filmbéli közreműködéséért is díjat érdemelhet. Jelenleg a Netflixen nézhetjük meg az Andrew Garfield főszereplésével készül musicalt.

A Gucci-ház

Lady Gaga nem kapta meg élete második, főszereplőnek járó jelölését, viszont a filmet dobogóra emelték a smink és frizura kategóriájában. Gaga egyébként már büszkélkedhet egy Oscar-díjjal, ugyanis a 2018-ban bemutatott Csillag születik című film zenéjéért elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó trófeát.

Az elveszett lány

Maggie Gyllenhaal első játékfilmje a Lady Birdhöz és a Tűnj el!-hez csatlakozik, mint az Akadémia pecsétjével rendelkező, szóló rendezői debütálás. A Velencei Filmfesztiválon láthatta először a nagyközönség, azóta viszont a Netflix kínálatában megtekinthető.

Spencer

Bár a kritikusok lehúzták és a többi díjátadón sem aratott átütő sikereket, Kristen Stewart sikeresen megszerzett egy jelölést Diana hercegnő szerepéért. A film nem indul más kategóriákban, viszont a Hulun bárki megnézheti, akit érdekel egy kis részlet a királyi család egyik legnagyobb tragédiájából.

Macbeth tragédiája

Denzel Washingtonnak ez a tizedik jelölése, ezúttal a legjobb színészi alakításért. Joel Coen tette különlegessé ezt az újragondolást, amely a díszlettervezés és az operatőri munka terén is elismerést kapott. A film — a bemutatót követően — az Apple TV+ oldalán szerez további nézettséget.

Rémálmok sikátora

Guillermo del Toro elmondása szerint teljes karrierje során közel állt hozzá a film noir műfaja. A Bradley Cooper és Cate Blanchett főszereplésével készült film december 17-én került a mozikban, mielőtt az HBO Max és a Hulu megjelentette volna a saját oldalán. Négy kategóriában állhat a startvonalhoz, köztük a legjobb film címét is elnyerheti.


Nyitókép: Instagram/dontlookupfilm