kenguru bébivel

Eddig ismeretlen óriáskenguru származását vizsgálják

Réges-régen, szinte az utolsó jégkorszak végéig egy különös óriáskenguru barangolt Új-Guinea hegyvidéki esőerdeiben.


Ez a kenguru nem állt szoros rokonságban a ma ismert ausztrál kengurukkal, hanem egy eddig ismeretlen, csak Új-Guineában élő, primitív kengurutípust képvisel.

​A megafauna kora

Ausztrália korábban mindenféle óriásállatnak adott otthont, de nagy részük körülbelül 40 000 évvel ezelőtt kihalt. Ezek a megafaunák együtt éltek azokkal az állatokkal, amelyeket ma az ausztrál bozótosra jellemzőnek tartunk − kenguruk, koalák, krokodilok − de ezeknél nagyobb fajok voltak. Néhány ilyen faj maradt fenn csupán, ilyen a vörös kenguru, az emu és a kazuár.

kenguruk \u00e1llnak \u00e9s figyelnek

Fotó: Shutterstock

Új-Guinea fosszilis megafaunáját kevésbé tanulmányozták még a kutatók, pedig leletei lenyűgöző és szokatlan állatokra utalnak, amelyek evolúciós története összefonódik Ausztráliáéval. Az 1970-es évek elején egy Mary-Jane Mountain által vezetett régészeti ásatás során került elő egy kihalt, körülbelül 20 000-50 000 éves óriáskenguru két állkapcsa. A fajnak a Protemnodon nombe nevet adták.

​Váratlan felfedezés

Nemrég újra megvizsgálták a Protemnodon nombe fosszíliáit, és váratlan dolgot találtak. Ez a furcsa kenguru nem a Protemnodon nemzetség egyik faja, annál sokkal primitívebb és ismeretlenebb. Különösen a szokatlan, ívelt zománccsúcsokkal ellátott őrlőfogai különböztetik meg a többi ismert kengurutól. A fajt egy új, csak Új-Guineára jellemző nemzetségbe helyezték át, és Nombe nombe névre keresztelték.

A Nombe egy ősi kenguruformából fejlődhetett ki, ami körülbelül 5-8 millió évvel ezelőtt vándorolt be Új-Guinea őserdeibe Ausztráliából, amikor még egy szárazföldi híd kötötte össze a kettőt. Amikor a Torres-szoros ismét megtelt vízzel, ezek az állatpopulációk elszakadtak ausztrál rokonaiktól, és külön, trópusi és hegyvidéki otthonuknak megfelelően fejlődtek. A Nombe zömök, izmos, a fák és bokrok kemény leveleinek fogyasztása vastag állkapocscsontot és erős rágóizmokat adott neki.

Érdekes kutatások várnak még a Nombe nombe kapcsán, a kutatók remélik, hogy hamarosan egy egész csontváz is előbukkan majd.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock