Egy toll a leírt szöveg mellett

Egy ismeretlen vers is online elérhető lett Kölcsey Himnusz kézirata mellett

Az Országos Széchényi Könyvtár a magyar kultúra napján mindenki számára online elérhetővé tette Kölcsey Ferenc kéziratait. Köztük a Himnusz első leírt változatát, az elküldött leveleit, illetve egy olyan művének a részleteit is, melyet egészen napjainkig senki sem ismerhetett.


Az online közzététel célja egyrészről az volt, hogy mindenki számára elérhetőbbé tegyék a magyar irodalom egyik kulcsfigurájának az életművét. A másik indok viszont ennél sokkal fontosabb. A régi tintához használt anyagok az idő múlásával maró hatást gyakorolnak a papírra, így az írásos emlékek tönkremehetnek.

A szakemberek a digitalizálással szeretnék elérni, hogy ezek a ritka és nagy történelmi jelentőséggel bíró jegyzetek megmaradjanak az utókor számára. Kölcsey eredeti Hymnus kézirata mellett olyan népszerű művek is megtalálhatók ezentúl online eredeti formájukban, mint például a Zrínyi éneke.

Kölcsey munkafolyamatáról tudni érdemes, hogy Petőfivel szemben nem füzetbe írt, és nem is volt csatos könyve, mint Arany Jánosnak. Ő szimplán különálló lapokra írta meg költeményeit, így kifejezett sorrendet nem állított fel közöttük. Az irodalmárok mégis képesek voltak meghatározni, hogyan következtek egymás után a részletek, így az alapján építették fel a gyűjteményt.

Ami viszont a legkülönlegesebb szegmense a feltöltésnek, hogy tartalmaz egy eddig sosem látott verset is a költőtől. Az iromány részlete eddig idegen volt az irodalomtörténet számára, hiszen a költő ráírással megpróbálta olvashatatlanná tenni. A kéziratok vizsgálata és ellenőrzése során bukkantak az elfeledett szövegrészre.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a rejtélyes mű valójában a Dobozi című vers motívumainak és rímképletének az elődje lehetett. A szakemberek továbbra is dolgoznak a teljes írás feltárásán, hogy a jövőben azt is az életmű részeként tudják elimserni és bemutatni, mint törölt alkotást.

Nyitókép: Unsplash/Álvaro Serrano

Forrás: ARTnews