Leonardo da Vinci

Da Vinci festményei egy titkos ehető összetevőt is rejtettek a kutatók szerint

A tudósok új felfedezése alapján valószínű, hogy Leonardo da Vinci és más reneszánsz festőmesterek is kísérleteztek azzal, hogy tojássárgáját kevertek az olajfestékükbe. Vajon mi állt e a furcsa szokás mögött?


A festőmesterek festési szokásainak új kutatása „javíthatja a felbecsülhetetlen értékű műalkotások megőrzését" – írja a Science Alert.

Míg korábban csak a fehérjemaradványokat mutatták ki a remekműveken, most úgy vélik, a tojások bevonása szándékos volt.

A tanulmány írói megállapították, hogy a tojás az olajfestményeken

antioxidánsként hat, lassítja a keményedés kezdetét.

Más szóval, segít megállítani a festék romlását.

Leonardo da Vinci Mona Lisa c\u00edm\u0171 k\u00e9pe

Kép: Shutterstock

Eredményeink azt mutatják, hogy már nagyon kis mennyiségű tojássárgájával is elképesztő tulajdonságváltozást lehet elérni az olajfestékben, ami alátámasztja, hogy ez milyen előnyös lehetett a művészek számára

mondta a tanulmány szerzője, Ophélie Ranquet, a németországi Karlsruhei Technológiai Intézet Mechanikai Folyamatmérnöki és Mechanikai Intézetének munkatársa.

A tudósok − miközben a tojássárgája fehérjéinek hatását vizsgálták az olajban − azt találták, hogy azok párás környezetben elnyomták a festékben felszívódó vizet.

A tojás a festmények száradása közben segített megakadályozni a sárgulást és a gyűrődést – olyan problémákat, melyekkel minden festő találkozott. Azaz ezzel a módszerrel tették nekünk lehetővé a művészek, hogy még ma is megcsodálhassuk remekműveiket.

Nyitókép: Shutterstock