Hamis festményeket foglalt le a valenciai rendőrség

Goya-hamisítványokat árultak az interneten, börtönbe kerültek

A valenciai rendőrség 27 festményt foglalt le, melyeket 1,2 millió euróért adott el egy tásaság úgy, hogy a képek nagy része hamisítvány volt.

Hat embert ültettek le a kelet-spanyolországi Valenciában, miután a rendőrség feloszlatott egy bűnbandát, amely az interneten adott el többek között Francisco de Goyának és Nicolás Falcónak tulajdonított, hamisított festményeket, írja a Guardian.

A nyomozás akkor kezdődött, amikor kétségek merültek fel Falcó A három bölcs imádata című művének eredetét illetően, amelyet 18 ezer euróért (6,5 milió forint) vásároltak és 45 ezer euróért (16,5 millió forint) adták tovább a banda tagjai.

A 16. századi, eredeti kínált festményről kiderült, hogy hamisítvány, és a rendőrséget hamar a hamisítókhoz vezette, akik több mint 30 festményt próbáltak eladni az interneten.

A rendőrség 27 művet foglalt le 1,2 millió euró értékben, melyek eredetiségvizsgálatából kiderült, hogy 18 kép hamisítvány. Köztük volt Goya A szeplőtelen fogantatás című festménye is, melyet 900 000 euróért (329 millió forint) árultak.

A rendőrség elmondta, hogy a banda hamisítási módszerei nagyon egyszerűek voltak, kis papírlapokon másolták le a festmények vonalait, a vászon repedéseit pedig fúvókákkal égetve idézték meg.

A banda hét tagját csalás vádjával állítottak bíróság elé, közülük hármat 10 hónap börtönbüntetést, hármat három hónap börtönbüntetésre ítéltek, egyet pedig felmentettek.