Ágyban alvó pár

Ezért fontos, hogy 90 perccel a partnered előtt feküdj le

Sokat segíthet a kapcsolatunkon, ha nem egyszerre fekszünk le.

Egy új kutatás szerint a britek a hét több mint felében (heti 3,64 alkalommal) zavartan, megszakítva vagy rosszul alszanak, melynek nagy része az ágymegosztásnak köszönhető. Ezért az emberek több mint negyede azt vallja, hogy sokkal jobban alszik, ha a párja nem velük van az ágyban, 20%-uk pedig más időpontban fekszik le, mint a párja, csak azért, hogy értékes alvásidőhöz jusson, és úgy tűnik, ez lehet a jobb mentális egészség és az erősebb kapcsolat titka.

Sammy Margo alvásszakértő szerint a stressz és az alváshiány jelentős hatással lehet a párok és az otthoni életükre.

„Az emberek hajlamosabbak lehetnek a vitákra, ha fáradtak vagy stresszesek, mert a fáradtság és a nyomás befolyásolhatja valakinek a képességét, hogy uralkodjon az érzelmein, és higgadtan és racionálisan reagáljon a helyzetekre. Ezenkívül a fáradtság félreértésekhez vagy félreértésekhez vezethet, ami szintén hozzájárulhat a vitákhoz. Minden párnak prioritásként kell kezelnie az alvást a kapcsolatában. A jó problémamegoldó készséggel rendelkező párok le tudják küzdeni az alvásuk szinkronizálatlanságával járó kihívásokat, és végül az alvást a kapcsolatuk javára helyezik előtérbe.”

Margo azt javasolja, hogy körülbelül 90 perccel a partnerünk előtt vagy utána feküdjünk le, hogy javítsuk az alvás minőségét és mennyiségét. Ez az optimális időpont, mert így még azelőtt eljuthatunk a mélyalvási szakaszba, hogy a másik lefeküdne.

„Így továbbra is élvezheted a partnereddel közös ágy intimitásának előnyeit, anélkül, hogy frusztrálnod kellene magad, hogy a melletted való elalvásért küzdened kelljen. Ráadásul az, hogy nyitott vagy erre, azt mutatja, hogy törődsz a partnereddel és az ő igényeivel, ez nem annak a jele, hogy a kapcsolatod zátonyra futott.”

Ezek Margo legfontosabb tippjei az egészséges alvási rutinhoz a partnerünkkel:

1. Alvási preferencia

Sok pár számára az elalvás előtti és az ébredés utáni időszakok fontosak lehetnek az erős kapcsolat szempontjából, de ha mi éjszakai baglyok vagyunk, a partnerünk pedig reggeli pacsirta típus, mindkét fél számára biztosítani kell a pihentető alvást.

2. Külön ágynemű

Egyes kultúrákban a külön ágynemű a megszokott és kedvelt módja az ágy megosztásának. A külön paplan csökkentheti a másik mozgása által okozott alvászavarokat, és lehetővé teszi, hogy mindkét partner a testhőmérsékletének megfelelően állítsa be az ágyneműt. Bár a külön ágynemű az intimitás szempontjából ellentmondásosnak tűnhet, javíthatja a fizikai és érzelmi kapcsolatot azáltal, hogy csökkenti az ágynemű preferenciákkal kapcsolatos konfliktusokat, és lehetővé teszi mindkét partner számára, hogy kényelmesebben aludjon.

3. Ne használjuk a telefont az ágyban

A partnerrel az ágyban töltött idő fontos része lehet az egészséges és teljes értékű kapcsolatnak, elősegítve az intimitást, a pihenést és a kommunikációt. Ez lehet az az idő, amikor a napi stresszből kikapcsolódhatunk, és nyugodt környezetben együtt pihenhetünk. A telefon használata az ágyban elvonhatja a figyelmet ezekről a pillanatokról, ezért lefekvéskor hagyjuk a telefont a hálószoba másik oldalán.

4. Az egyedül töltött idő is fontos

A lefekvés előtt egyedül töltött idő lehetőséget adhat a pihenésre és az öngondoskodásra, ami segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást; végső soron pedig erősebb kapcsolatot eredményezhet a partnerünkkel.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock