egy nevető idős férfi és egy idős nő keresztrejtvényt fejtenek

​A mediterrán étrend egyik markáns összetevője megvéd az Alzheimertől

Az extra szűz olívaolaj segít megvédeni az agyat a kognitív hanyatlástól − derült ki egy kutatásból.


Az olaj ugyanis csökkenti az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható fehérje képződését az agyban. A következtetések egy egereken végzett vizsgálatból származnak, amelyek egy részét extra szűz olívaolajjal dúsított étrenddel etették.

A tanulmányt vezető Domenico Praticò professzor elmondta:

Azt találtuk, hogy az olívaolaj csökkenti az agyi gyulladást, de ami a legfontosabb, aktiválja az autofágia nevű folyamatot. Az extra szűz olívaolajjal dúsított étrenddel táplált egerek agysejtjeiben magasabb volt az autofágia szintje, és csökkent az amiloid plakkok és a foszforilált tau szintje.

Az autofágia az a természetes folyamat, amelynek során a sejtek megszabadulnak a nem szükséges anyagoktól.

A mediterrán étrendet − amely extra szűz olívaolajat tartalmaz − többször is összefüggésbe hozták az egészségre gyakorolt előnyökkel. Lehetséges, hogy igaza van azoknak, akik szerint az extra szűz olívaolaj következetes használata a fő felelős az előnyökért.

ol\u00edvaolajat \u00f6ntenek egy \u00fcvegt\u00e1lk\u00e1ba

Fotó: Shutterstock

Praticò professzor hozzátette:

Az extra szűz olívaolaj jobb, mint a gyümölcsök és zöldségek önmagukban, és telítetlen növényi zsírként egészségesebb, mint a telített állati zsírok.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy az autofágia aktiválásának köszönhetően a memória és a szinaptikus integritás megmaradt, és az egyébként Alzheimer-kór kialakulására hivatott állatokban jelentősen csökkentek a kóros hatások. Ez azért fontos felfedezés, mivel az autofágia csökkenése jelzi az Alzheimer-kór kezdetét.

A kutatók tovább folytatják az extra szűz olíva olaj tanulmányozását, hogy megvizsgálják hatásait, miután az Alzheimer-kór már kialakult.

Általában amikor egy beteg a demencia gyanús tünetei miatt orvoshoz fordul, a betegség már jelen van. Azt szeretnénk megtudni, hogy az étrendhez egy későbbi időpontban hozzáadott olívaolaj megállíthatja vagy visszafordíthatja-e a betegséget

− fűzte hozzá Praticò professzor.

Nyitókép: Shutterstock

(Psyblog)