anya és lánya egyszerre akarnak egy fánkba harapni

8 szülői „bűn”, amit még a legjobb anyukák is elkövetnek

A szülőség kétségkívül nagy nyomással jár, nem meglepő, ha ebbe olykor becsúszik egy-egy hiba is.


A gyereknevelés során állandó szülői hitvallásokat kell választanunk, és döntéseket kell hoznunk: sírás vagy együttalvás, szoptatás vagy cumisüveg, fegyelmezés vagy gyengéd nevelés. Bújjuk a könyveket, weboldalakat böngészünk. De nézzünk szembe a ténnyel: egyetlen szülő sem tökéletes.

Nem baj, ha vannak rossz napjaink. Csemeténk és mi is jobban fogjuk érezni magunkat, hogy őszinték vagyunk, ahelyett, hogy bűntudat gyötörne minket. Összegyűjtöttünk a Young Tango cikkének segítségével pár szülői „bűnt”, amelyek még a legjobb anyukákat sem kímélik.

​1. Kiabálunk

Keményen dolgozunk rajta, hogy ne így legyen. De kérj meg egy 5 éves gyereket hatodjára is, hogy vegye fel a cipőjét, majd vedd észre, hogy zombiszerűen áll a szoba közepén, és szó szerint a köldökét bámulja. Szerintünk ilyenkor még Gandhi is felemelné a hangját.

​2. Túl sokat engedjük őket tévézni

t\u00e9v\u00e9z\u0151 kisl\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

A „túl sok" fogalma családonként eltérő. De hacsak nem tetted ki a tévét/okostelefont/iPadet az udvarra, vagy zártad el valahova, a gyereked valószínűleg többet használja, mint szeretnéd. És persze, hiszen nincs is jobb, mint amikor a Tigris Dániel édes hangjaira a gyerekeid abbahagyják egymás gyilkolását addig, amíg te elmosogatsz.

3. Gyorskaját etetünk velük

A te gyerekeid is túl sokszor esznek hot dogot; és túl sokszor vagytok a gyorséttermek vendégei. Persze, hiszen olcsó és finom, és egyébként is van elég más bajod.

​4. Elszúrjuk az alvási szokásokat

kocsiban alv\u00f3 kisfi\u00fa

Fotó: Shutterstock

Egyszer vagy kétszer hagyod, hogy a gyereked kisírja magát melletted az ágyban, egyébként esküszöl, hogy csak kiságyban fog aludni? Alig van meg az a bizonyos lefekvési rutin; hagyod, hogy közvetlenül lámpaoltás előtt tévét nézzenek, és azt is, hogy szundikáljanak a kocsiban a valódi szundiidő helyett? Egyszerűen könnyebb így.

​5. Olyan fenyegetéseket teszünk, amelyeket nem tudunk betartani

Már reggel 10-kor azzal fenyegítőzünk, hogy „Ágyban kell maradniuk a nap hátralévő részére!”, miközben tudjuk, hogy ezt nem tudjuk kikényszeríteni, és egyébként sincs semmi értelme.

6. Lopunk tőlük

Ha hozzám hasonlóan gondolkodsz, csak egyetlen módja van annak, hogy ne fulladj bele a játékokba: lopva eladományozni azokat, amelyeket nem használnak. Ellopjuk a játékaikat, a desszertjeiket, talán a zsebpénzüket már nem.

​7. Elfelejtjük azt mondani, hogy „kérem" és „köszönöm"

anyuka mutat a j\u00e1t\u00e9kok okozta rendetlens\u00e9gre, aminek k\u00f6zep\u00e9n \u00fcl egy kisfi\u00fa \u00e9s egy kisl\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

Rendszeresen úgy kérjük meg a gyerekeinket, hogy tegyenek meg dolgokat a „kérem" szócskát kihagyjuk a mondatból, aztán csodálkozunk, hogy nem tanulták meg ezt a szót.

​8. Elfelejtjük azt mondani, hogy „sajnálom"

Elszúrjuk, pedig nem kerül semmibe, ha bocsánatot kérünk a rossz viselkedésünkért. Persze csak ha rajtakapnak minket.

Nyitókép: Shutterstock