Az emberi agy az ételt szerelemként értelmezi - íme, miért!

Az emberi agy az ételt szerelemként értelmezi - íme, miért!

Ha szerelemről vagy ételről van szó, az emberi agy nem tesz különbséget – derült ki egy új kutatásból, ami azt is elmagyarázza, miért alakult ez így ki.


Gondolkoztál már azon, hogy mi emberek, miért szeretjük annyira az ételeket? Nos, a tudomány most választ adott a kérdésre.

Mindannyian vágyunk a szeretetre és égünk a szenvedélyért és a finom falatokért. De miért is van ez? Nem, nem azért mert az ember forrófejű, hanem azért, mert az agyunk az.

Az agyunk limbikus rendszernek nevezett része irányítja az örömközpontokat, amelyek a vágyainkat irányítják. Különösen, ha a szerelemről és ételről van szó, arról a két dologról, amelyre a testünek - és a fajunknak szüksége van a fennmaradáshoz.

Tudósok bebizonyították, hogy az agy örömközpontja felelős szinte mindenért, amit teszünk. Ebbe beleértve a randizást, a párválasztást, a megcsalást és a táplálkozást is. De hogyan értelmezi az agyunk az ételt szerelemként?

Dopamin

Amikor az agyat valamilyen kellemes inger éri - például finom étel, szex, drogok vagy akár zene -, a limbikus rendszer dopamin-áradatot szabadít fel.

A dopamin az a neurokémiai anyag, amely elsősorban azért felel, hogy az agyad örömközpontjának kapcsolóját átkapcsolja, és azt mondja neki, hogy szabadítsa fel az opioidokat - azokat az agyi vegyi anyagokat, amelyek lehetővé teszik, hogy megtapasztald azt az eufórikus "mámort", amelyet az élvezethez társítasz.

De, ami felfelé megy, annak le is kell jönnie, és amikor a dopamin szintünk csökken az agyban, akkor arra kényszerít minket, hogy azt érezzük: ebből még több kell!

Nagyobb agy = nagyobb sóvárgás

Minél nagyobb az agyunk, annál nagyobb a sóvárgásunk. Ez azonban nem volt mindig így. A korai ember agya háromszor kisebb volt, mint a mostani agyunk. De ahogyan az emberi agy - és test - fejlődött az évezredek során, úgy nőtt a fenntartásához szükséges kalóriák száma is.

Mindannak, amit a szervezetünkbe ételként beviszünk, a 20 százaléka szolgál az agyunk üzemanyagául.

Az agyunk pedig még mindig azt teszi, ami természetes módon jön: belénk ösztönzi a táplálkozás szükségességét, és az evést az egyik legélvezetesebb tevékenységgé teszi, amelynek mi, emberek, hódolhatunk.

Mit tehetünk, ha túlzásba vittük az örömétkezéseket? 

Az agyban végbemenő változások, a jók és a rosszak sem egyik napról a másikra történnek meg. Ha már most kiegyensúlyozott táplálkozással és egészséges életmóddal tartod a súlyodat, akkor már túljártál az eszeden. A mértékletesség ugyanis a boldog agy és a boldog élet kulcsa.

Ha azonban eddig még nem jutottál el, és rendszeresen túlzásba viszed az élvezeteket, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy egy időre kikapcsold a dopamin adagolókat és hagyd, hogy az agyad örömközpontja kicsit „kiszáradjon”.

Egy ilyen „elvonókúra” után visszatérnek azok a technicolor ízek, amelyeket már egy ideje nem érezhettél a túlzásba vitt kényeztetések miatt.

Nyitókép: Photo by Icons8 Team on Unsplash

(Your Tango)