Egy földgömb

A bolygónk földrészei ismét összezárulnak egy óriás szuperkontinenssé ​

Egy új tanulmány eredményei szerint a most ismert földrészek eltűnnek a bolygónkról. Helyettük egy újabb nagy szuperkontinens alakul ki, melynek a szakértők már a nevét is kitalálták.


A Curtin Egyetem kutatói az elméletüket és a tanulmány eredményeit a National Science Review című folyóiratban jelentették meg. Az adatok meglepő pontossággal vázolják fel a bolygónk geológiai alakulását a jövőben. A tanulmány vezető szerzője, Chuan Hung így beszélt a kapott eredményeikről:

„Az elmúlt kétmilliárd év során a Föld kontinensei 600 millió évente ütköztek össze, hogy egy szuperkontinenst alkossanak, amit szuperkontinens-ciklusnak nevezünk. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kontinensek néhány százmillió év múlva ismét egyesülni fognak."

A konkrét időkeret és a hatások kikövetkeztetéséhez a szakértők a Föld tektonikus lemezeinek 4D-s geodinamikai modellezését használták. Céljuk az volt, hogy rájöjjenek, miért alakultak ki teljesen másképp a korábbi szuperkontinensek. A Futurism cikkében leírtak alapján két fő kiindulási módja van ennek a folyamatnak.

Egy kis videós ismertető a kontinensek vándorlásáról napjainkig:

Ezek közül az egyik az introverzió, mely akkor következik be, ha a kontinensek egy belső óceán fölött zárulnak össze. Ez a belső vízréteg — vagy vízrétegek — akkor keletkezik, amikor az előző szuperkontinens szétszakad. Ezzel szemben áll az extroverzió, amely szerint a kontinensek a külső, korábbi szuperóceán fölé záródnak.

Amennyiben rájönnek a szakértők, hogy milyen hatások befolyásolják azt, hogy a két mód közül melyik érvényesül, akkor releváns következtetéseket tudnának alkotni a jövőre vonatkozóan.

A kutatók azt találták, hogy az óceáni litoszféra erőssége határozza meg, hogy melyik egyesülési forma következik be. Ebből arra következtettek, hogy a következő óriáskontinens extroverzió útján keletkezik majd, vagyis a korábbi szuperóceán, a Csendes-óceán eltűnik a jövőben.

„Az így létrejövő új szuperkontinenst már el is nevezték Amasianak, mert egyesek úgy vélik, hogy a Csendes-óceán bezárul — szemben az Atlanti- és az Indiai-óceánnal —, amikor Amerika összeütközik Ázsiával. Ausztrália várhatóan szintén szerepet játszik majd ebben a fontos földi eseményben. Előbb összeütközik Ázsiával, majd összeköti Amerikát és Ázsiát, amint a Csendes-óceán bezárul"

— mondták a kutatók.

Ez még továbbra is egy a sok hipotézis közül, viszont, amennyiben az eredmények megállják a helyüket, akkor bepillantást engednek a bolygó jövőjébe.

Nyitókép: Unsplash/Juliana Kozoski