Depressziós férfi ül a padlón

Hogyan segítsünk egy depressziós barátnak: 5 lépés, ami mindent megváltoztathat

Így segíthetsz egy depressziós barátnak, ha olyan valakivel vagy kapcsolatban, aki küzd.


Érdekes módon több nő szenved valamilyen mentális betegségben élete során, mint férfi - minden ötödik nő, szemben minden nyolcadik nővel -, de sajnos sokkal több férfi vet véget életének az említett mentális betegségek következtében.

Nathaniel Smithies, a PlusGuidance online tanácsadási szolgáltatás alapítója és vezérigazgatója szerint azonban, ha látjuk, hogy szerettünk mentális egészségével küzd, tanácstalanok lehetünk, hogy mit tegyünk és hogyan segítsünk.

„A barátod lehet, hogy távolságtartónak, érdektelennek és időnként még zaklatottnak is érzi magát, de nem szabad túl nagy nyomást gyakorolnod vagy magadat hibáztatnod azért, ahogyan ő érzi magát. Ugyanígy nem szabad őt sem hibáztatnod azért, ahogyan ő érzi magát”

– fogalmazott.

Az alábbiakban néhány egyszerű lépést gyűjtöttünk össze, amivel segíthetünk a barátunknak, ha depressziós.

1. Kommunikáció

Az egyik legfontosabb figyelmeztető jel, hogy a barátunk depresszióval vagy szorongással küzd, a kommunikáció feltűnő hiánya. Smithies azt tanácsolja, hogy ne hagyjuk, hogy ez aggasszon, hanem beszéljünk a partnerünkkel, és tudassuk vele, hogy ott vagyunk neki.

„Nem kell minden beszélgetésnek arról szólnia, hogyan érzi magát, mert az klausztrofóbiás érzés lehet. A nyílt végű kérdések remek módja annak, hogy elmondja, hogyan érzi magát – plusz azt is, mit tehetsz, hogy segíts. Azzal, hogy elkerüljük az igen vagy nem választ igénylő kérdéseket, lehetőséget adunk neki arra, hogy beszéljen arról, ami igazán foglalkoztatja. Ha a barátod felismeri, hogy mindenféle nyomás nélkül tudsz kommunikálni, lehet, hogy gyakrabban bízik meg benned”

– magyarázza.

2. Tiszteld az érzéseit

Bátorság kell ahhoz, hogy bárki beszéljen arról, hogy mit érez, a legtöbbünkben van némi félelem attól, hogy mások hogyan ítélnek meg minket emiatt.

3. Emlékeztessük, hogy értékeljük

Ha depresszióval vagy szorongással küzdünk, az egyik legfontosabb tünet a valóság torz érzékelése. Ez a felfogás bizonyos negatív alaphiedelmeket alakít ki magáról, például „senki sem szeret engem” vagy „haszontalan vagyok”.

Ha a barátunk megérti ezeket a negatív maghiedelmeket, akkor bizonyítékokkal folyamatosan emlékeztethetjük őt arra, hogy ezek a hiedelmek nem igazak. Az olyan finom emlékeztetők, mint a jegyzetek írása vagy a bókok megdicsérése, sokat segítenek. Lehet, hogy úgy érezzük, hogy nem figyel oda, vagy hogy ez nem változtat semmin, de ez tényleg egy fénysugár egy számára nagyon sötét helyen.

4. Kis gesztusokkal nagy utat lehet megtenni

Ha valaki depressziós, a legkisebb feladat is hatalmas kihívásnak tűnhet. Még az ágyból való kikelés is elérhetetlennek tűnhet.

Top tipp: Könnyen belefeledkezhetünk abba, hogy nagy gesztusokkal segítsünk a barátunknak, de nem szabad alábecsülni a mindennapi feladatokat. Még egy olyan dolog is, mint a vacsora elkészítése, hatalmas terhet vesz le a válláról. Az is fontos, hogy bátorítsuk őt, hogy részt vegyen ezekben a feladatokban, de ne nehezteljünk, ha nem reagál.

5. Emlékeztessük, hogy van segítség

Az, hogy hogyan segíthetünk egy depressziós barátnak, nyomasztónak tűnhet, de próbáljuk meg emlékeztetni arra, hogy most jobban, mint valaha, a mentális egészségügyi problémákról való beszélgetés bátorított és elfogadott. A megosztott probléma felezett probléma, nem igaz?

Az is fontos, hogy elmondjuk neki, hogy szeretjük őt, megérdemli a támogatást. Tudassuk vele, hogy ma már normális, hogy a férfiak segítséget kérnek, hogy gyorsabban túllépjenek a problémáikon, a kifejezetten depresszió és szorongás kezelésére képzett terapeutával való beszélgetés valóban segíthet.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock