depressziós nő.

A depresszió komoly szerepet játszik a súlyos betegségek kialakulásában – állítja egy tanulmány

A depresszió gyakran komoly szerepet játszik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, amelyek gyakran vezetnek kórházi kezeléshez – derül ki egy új kutatásból.


A JAMA Psychiatry című szaklapban nemrégiben publikált tanulmány több mint 130 ezer ember egészségügyi adatait értékelte az Egyesült Királyságban. A program célja az volt, hogy megállapítsa, hogy a depresszió összefüggésbe hozható-e a gyakran kórházi kezelést igénylő társbetegségekkel.

A kutatás szerint a depresszióban szenvedő embereknél másfélszer nagyobb a kockázata számos egészségügyi probléma, például a cukorbetegség, a hátfájás és a hörghurut kialakulásának is.

Érdemes kiemelni, hogy a depressziósoknál a kórházi kezelés leggyakoribb okai az endokrin, a mozgásszervi és az érrendszeri betegségek voltak, nem pedig a pszichiátriai rendellenességek.

A kutatók ennek okán megjegyezték, hogy az eredmények azt sugallják, hogy a depresszió kezelése hatékony metódus lehet a kórházi kezeléshez vezető testi és lelki egészségügyi problémák megelőzésében.

Ez is érdekelhet: Ez a személyiségvonás alacsonyabb depressziós kockázattal jár

A szakemberek továbbá kiemelték, hogy az egyik legfontosabb tanulság, hogy a depresszió a jelek szerint közös kockázati tényező számos más fizikai egészségügyi betegség kialakulásában.

Az ok, hogy miért, azonban kevésbé világos, de valószínűleg az olyan tényezők keveredése állhat a háttérben, mint a genetika, a szisztémás gyulladás és a diszfunkcionális neurotranszmitter.

A gyulladás például számos egészségügyi állapothoz, többek között a depresszióhoz, az elhízáshoz és a cukorbetegséghez is hozzájárul.

A tanulmány hozzáteszi, hogy a depresszió a cukorbetegségben és szívbetegségben szenvedőknél rosszabb betegségprognózissal járt együtt.

A kutatás megállapítja, hogy a depresszió több egészségügyi problémához is vezethet, de az is előfordulhat, hogy az ilyen állapotok megléte növeli a depresszió kialakulásának kockázatát. Például, ha rákot, szívrohamot vagy neurológiai betegséget, például epilepsziát diagnosztizálnak valakinél, az hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.

A szakemberek úgy vélik, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak a szomatikus betegségek megelőzése és kezelése érdekében a depresszió kezelésére kellene összpontosítaniuk.

Az alapellátó orvosoknak – akik gyakran a depresszióban szenvedők kapcsolattartói – rutinszerűen kellene szűrniük a depresszióval kapcsolatban a betegeket a szűrővizsgálatok során. A szóban forgó mentális probléma korai diagnózisa és azonnali kezelése segíthet megelőzni más testi egészségügyi problémák kialakulását és súlyosbodását.

Forrás: Healthline

Kép: Shutterstock