egy csüggedten ülő lány felé nyúlik egy segítő kar

​Ez az egyszerű kérdés segíthet a depresszió leküzdésében

Ha megértjük, hogyan érezzük magunkat − és képesek vagyunk azt leírni −, az megvédhet a depressziótól, derül ki egy kutatásból.


Egy kutatás szerint úgy tűnik, hogy az érzelmek differenciálása segít abban, hogy hatékonyabban szabályozzuk azokat. Ha például egy érzést frusztrációként azonosítunk, ahelyett, hogy csak „rosszul érezzük magunkat", az segíthet kezelni azt – írja a Psy Blog. Tehát ha feltesszük magunknak az egyszerű kérdés, amely segíthet megvédeni a depresszió ellen, a következő: hogyan érzem magam valójában?

A vizsgálatban 193 serdülő vett részt, akik egy héten keresztül naponta négyszer számoltak be az érzelmeikről. Amikor 18 hónappal később nyomon követték őket, az érzelmeiket jobban megkülönböztető fiatalok kevésbé voltak hajlamosak a depresszióra.

Dr. Lisa Starr, a tanulmány első szerzője kifejtette:

Azok a serdülők, akik részletesebb kifejezéseket használnak, mint például »bosszúsnak érzem magam«, »frusztráltnak érzem magam« vagy »szégyellem magam« − ahelyett, hogy egyszerűen csak azt mondanák, hogy »rosszul érzem magam« −, jobban védettek a fokozott depressziós tünetek kialakulása ellen, miután stresszes életeseményt éltek át.
egy n\u0151 \u00fcl a v\u00edz partj\u00e1n egyed\u00fcl

Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben azok, akik nem tettek különbséget például a szégyenérzet és a bosszúság között, nagyobb valószínűséggel hagyták, hogy a stresszes életesemények elszomorítsák őket.

Az érzelmek rengeteg információt közvetítenek, többek között a személy motivációs állapotáról, az arousal szintjéről, az érzelmi valenciáról és a fenyegető élmény értékeléséről. A személynek integrálnia kell mindezeket az információkat, hogy kitalálja, hogy ingerültnek vagy dühösnek érzi magát, zavarban van, vagy valami más érzelmet érez. Segít megjósolni azt is, hogy hogyan tudja a legjobban szabályozni ezeket az érzelmeket, hogy jobban érezze magát.

Dr. Starr szerint lehetséges növelni az érzelmi állapotunkra való érzékenységet, de ahhoz tudnunk kell, hogyan érzünk, hogy megváltoztathassuk az érzéseinket.

Nyitókép: Shutterstock