Emberi kezek egy papírból kivágott házat mutatnak

5 hasznos és egyszerű tipp, hogy fenntarthatóbbá tedd az otthonod​

A fenntarthatóságra való törekvés mindenki felelőssége. Egy ideális világban mind a kormányok, mind a vállalatok maximális erőfeszítéseket tennének azért, hogy bolygónkat megóvják a szennyező anyagoktól. A törekvést viszont otthon kell kezdeni, erre pedig összeírtunk 5 hasznos tippet.


1. Szigetelés

Egy jól szigetelt otthon benntartja a hőt, valamint a megfelelő hőmérsékletre tett erőfeszítések is hatékonyabbak, valamint olcsóbbak lehetnek. Az egész ház szigetelése viszont nagyon drága, éppen ezért néha megéri szimplán a falakra és a tetőre összpontosítani.

2. Ablakok

Az előző pont kiegészítéseként ajánlatos dupla vagy akár háromszoros rétegű ablakokat beszereltetni, hiszen az otthon felfűtésével rengeteg energiát és pénzt takaríthatunk meg. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy a dupla üvegezésű ablaknak köszönhetően könnyebb hűvösen tartani a lakást a melegebb évszakokban.

3. Lámpák és egyéb készülékek

Az energiatakarékos villanykörték ma már széleskörben elterjedtek, hiszen az energiafogyasztásuk sokkal olcsóbb, emellett hosszabb ideg is bírják a gyűrődést. Az elérhető energiahatékony készülékek mindemellett csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsájtását is.

Vizet használó berendezések — például mosogatógépek — esetében jóval kevesebb vízfelhasználással lehet számolni, illetve a hasonló eszközök kevesebb karbantartást is igényelnek.

4. Tárgyak tárolása

A „bio" szó hallatán elsőre mindenki a természetes élelmiszerekre gondol, viszont a belső építészet is lehet organikus. Az ilyen bútorok, dekorációk és kiegészítők segíthetnek elkerülni egyes anyagok negatív hatásait, például sokkal jobb levegőminőséget biztosítanak.

5. Tisztítószerek

A tisztítószerek gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, ez alól pedig sokszor a környezetbarátnak titulált termékek sem képeznek kivételt. A mindennapokban komoly erőfeszítést kell szentelni a valóban tudatos márkák megtalálásához. Másik opció a házi tisztítószerek keverése, melyekkel könnyebb elkerülni a szennyezést.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: The Good Men Project